Au avut bani, dar nu i-au cheltuit. Ce sume vor returna Primăriei spitalele din Capitală
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASMB) va returna către bugetul Primăriei Capitalei aproximativ 100 de milioane de lei, bani care nu au fost cheltuiţi de către spitalele care ţin de ASSMB, motivul principal fiind legat de licitaţii publice blocate de contestaţii.
Potrivit ultimei rectificări bugetare, Primăria Generală urmează să primească înapoi de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti peste 99.500.000 de lei, bani care nu au fost cheltuiţi de spitalele care fac parte din reţeaua ASSMB.
Din cele 19 unităţi sanitare care sunt în administrarea Primăriei Capitalei, doar cinci dintre ele au cheltuit toţi banii alocaţi pentru anul acesta, printre acestea numărându-se Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu” sau Centrul „Sfântul Stelian”.
Spitalul Clinic Colentina este singura unitate sanitară care a cerut suplimentarea bugetului cu aproximativ un milion de lei. În fruntea listei spitalelor care au înapoiat bani se află Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, care nu a cheltuit 8.800.000 de lei, urmat de Malaxa, care va restitui peste şapte milioane de lei, Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor va da înapoi aproximativ 5,3 milioane de lei, iar de la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila”, vor ajunge peste 5,6 milioane de lei în bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Nici Spitalul Sfânta Maria nu a reuşit să cheltuiască toţi banii alocaţi, astfel că aproximativ două milioane vor fi înapoiaţi, în condiţiile în care această unitate sanitară încă nu funcţionează centrul de transplant pulmonar.
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a explicat că aceşti bani nu au fost cheltuiţi din cauza contestaţiilor care au blocat procesele de licitaţie.
„Suma de 99.552,00 mii lei nu a fost cheltuită de 14 dintre cele 19 spitale ale ASSMB din cauza procedurilor care trebuie parcurse de la data aprobării în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli şi până la achiziţionarea produselor, serviciilor şi lucrărilor. Procesul mai este îngreunat si de numărul mare de contestaţii (cele mai multe dintre ele, respinse atât la C.N.S.C, cât şi la Curtea de Apel) a căror soluţionare poate dura şi ani de zile. Procesul de achiziţie se desfăşoară în condiţii normale acum. Au fost finalizate proceduri de licitaţie deschise iar alte proceduri de achiziţie sunt în desfaşurare, urmând a fi atribuite în primul trimestru al lui 2018", reiese din răspunsul ASSMB oferit la solicitarea MEDIFAX.
De asemenea, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a menţionat că toate aceste sume vor fi propuse cu aceeaşi destinaţie, în bugetul anului 2018.
Până la momentul transmiterii ştirii, managerii spitalelor „Sfânta Maria”, „Malaxa” sau cel al „Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor” nu au oferit un punct de vedere cu privire la situaţia financiară a unităţilor medicale pe care le coordonează.