MENIU

Atrocitățile Rusiei în Ucraina, recunoscute oficial de 6 țări drept GENOCID împotriva poporului ucrainean

Atrocitățile Rusiei în Ucraina, recunoscute oficial de 6 țări drept GENOCID Foto: Profi Media

Parlamentele din șase țări au recunoscut acțiunile Rusiei drept genocid al poporului ucrainean, în timp ce liderul de la Kremlin - Vladimir Putin și comandanții militari refuză categoric acuzațiile.

La 14 aprilie, Rada Supremă a recunoscut acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid împotriva poporului ucrainean. Au urmat apoi deciziile din Estonia, Letonia, Canada, Polonia, Lituania și Republica Cehă, prin care au fost recunoscute acțiunile Rusiei drept genocid asupra poporului ucrainean.

Parlamentele Estoniei și Letoniei au recunoscut oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept ”genocid” împotriva poporului ucrainean, pe 21 aprilie. Aceeași decizie a fost adoptată de Parlamentul Canadei , în unanimitate, pe 29 aprilie. Iar pe 10 mai, Legislativul din Lituania a recunoscut în unanimitate Federația Rusă ca stat terorist. În Rezoluția Parlamentului se precizează că ocupanții ruși au comis crime de război masive în Ucraina, în special în regiunea Kiev - în Borodianka, Bucha, Irpin, Gostomel și în Mariupol, regiunea Donețk. În plus, acțiunile Federației Ruse în Ucraina sunt catalogate drept genocid împotriva poporului ucrainean, mia notează Unian.net.

Președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk a anunțat pe Facebook că Parlamentul Ucrainei a evaluat și crimele Federației Ruse.

„Mulțumim parlamentelor țărilor care au recunoscut acțiunile Rusiei ca genocid împotriva poporului ucrainean! Cred sincer că numărul statelor care susțin o astfel de decizie va crește. Recunoașterea crimelor Rusiei ca genocid asupra poporului ucrainean reprezintă, în primul rând, dintre toate, respectul pentru memoria a mii de ucraineni uciși nevinovați, în special a copiilor”, a afirmat Stefanciuk.

La trei săptămâni de la invazia militară ilegală a Rusiei la scară largă în Ucraina, Rada Supremă a recunoscut, pe 14 aprilie, acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid al poporului ucrainean și a cerut comunității internaționale să facă același lucru.