MENIU

Atitudinea pozitivă și comunicarea constructivă schimbă mediul în care trăim

Atitudinea pozitivă și comunicarea constructivă schimbă mediul în care trăim

Gândirea pozitivă poate fi secretul pentru o viață mai ușoară și pentru un mediu mai prietenos, care ne poate schimba pe noi și pe cei din jur. Noi suntem ceea ce rămâne după noi. Poate să rămână un munte de deșeuri, dar poate să rămână și o carte, o poezie, un cântec, un client sau un angajat mulțumit.

Inițiativa Ecologistă Europeană, asociație condusă de Lavinia Șandru, propune, prin Eco Academia, comportamentul ecologic în managementul conceptual al companiilor, un concept care depășește șabloanele devenite arhicunoscute precum sortarea deșeurilor sau economisirea apei și a energiei. Cheia este în comportamentul fiecăruia dintre noi, în atitudinea pozitivă și comunicarea constructivă.

Adresându-se comunităților locale, Eco Academia introduce cursurile sale în grădinițe, școli și licee pentru a schimba atitudini ce vor contribui, în viitor, la schimbarea mentalităților. Eco Academia s-a ținut astăzi în cadrul lanțului hotelier ”Rin Grand Hotel”, lectorii Eco axându-se, în prezentările lor,  pe invitația la reflectarea comportamentului ecologic.

Lavinia Șandru le-a spus cursanților Eco Academia că totul poate fi privit din perspectivă pozitivă, inclusiv problemele zilnice cu care ne confruntăm, indiferent de dimensiunea sau gravitatea acestora. ”De ce atunci când întâmpinăm un obstacol trebuie să începem prin a rosti ”asta nu se poate rezolva!”. Niciodată nu trebuie să spunem că avem o problemă, ci că avem o provocare pe care trebuie s-o rezolvăm. Atitudinea pozitivă ne ajută să răzbim în viață, oricât ar părea de greu”.

Dezvoltarea personală și preocuparea pentru frumos trebuie să se îmbine în așa fel încât să învățăm să trăim frumos, iar de învățat să trăim frumos vom reuși atunci când vom privi în jurul nostru fără a căuta neapărat răul, ci binele și soluțiile salvatoare, fără a căuta cearta, ci comunicarea, fără a încerca să ne impunem propriile puncte de vedere, ci să îi ascultăm și pe ceilalți. Despre aceste teme au vorbit astăzi lectorii Eco Academia, printre care și Mariana Pachis – regizor și scenarist. Pornind de la pasiunea sa pentru sandart (arta de a desena în nisip), artista a dezvăluit din experiența proprie cum mâna stângă învață să deseneze de la mâna dreaptă cu ajutorul informațiilor primite de la creier, după ce acestea au fost ”verificate” de mâna dreaptă. La fel putem face și în viață, printr-un comportament altruist, să ne ajutăm unii pe alții în așa fel încât să reușim să trăim mai bine împreună.

Iulian Leca și Bianca Oanea, jurnaliști Realitatea TV au împărtășit cursanților Eco Academia informații despre ecologie și despre modalitatea în care lumea învață cum să conserve rezervele de apă care, deși sunt aceleași de milioane de ani, par din ce în ce mai puține din cauza creșterii populației globale și risipei pe care aceasta o face.  Spre exemplu, 200 de milioane de tone de apă se pot recupera printr-un sistem de strângere și repunere în circuit a apei consumate de la deschiderea robinetului de apă caldă și pînă la momentul în care începe să curgă apa caldă pe țeavă.  

Responsabilitatea porneşte de la faptul că fiecare dintre noi poate face ceva pentru a schimba mentalităţi şi modele de dezvoltare pe termen lung, fără a mai aștepta ca un guvern sau un parlament să facă ceva. Noi toți putem să determinăm schimbări, schimbându-ne, la rându-ne, fiecare dintre noi, comportamente și priorități. Eco Academia această atitudine încearcă s-o inducă în modul de viață: respect pentru sine prin respect pentru cel de lângă tine.