MENIU

Atingerea "imunității de turmă", departe de a fi atinsă, în Spania - studiu

Atingerea

Un studiu medical de amploare realizat în Spania și publicat la începutul acestei săptămâni a constatat că atingerea "imunității de turmă" la infecția cu noul coronavirus la nivel național este departe de realitatea curentă și că măsurile de distanțare fizică continuă să fie cea mai bună abordare în cazul actualei pandemii, relatează dpa.

Potrivit cercetării finanțate parțial de Ministerul Sănătății din Spania și publicate în jurnalul știintific “The Lancet”, doar 5% dintre cei peste 61.000 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi care ar putea să îi ajute în lupta cu boala.

Studiul a constatat, de asemenea, că aproximativ o treime dintre participanții care au contactat virusul, au rămas asimptomatici, fapt ce, potrivit autorilor cercetării, are "importante implicații asupra sănătății publice".

“În prezent, imunitatea de turmă este dificil de atins fără a accepta daunele colaterale a numeroase decese în cadrul populației susceptibile și supraîncarcarea sistemelor de sănătate", au notat cercetătorii studiului citat.

În mod normal, imunitatea de trurmă este atinsă în momentul în care suficient de multă populție este infectată cu un virus sau o bacterie, sau este vaccinată împotriva acesteia, pentru a stopa răspândirea sa.

"Unii experți au calculat că aproximativ 60 (de procente) din seroprevalență ar putea însemna imunitate de turmă. Dar suntem foarte departe de atingerea acestui număr", a declarat, pentru CNN, Marina Pollan, unul dintre autorii cercetării.

Potrivit rezultatelor studiului, este importantă necesitatea menținerii măsurilor de distanțare fizică și continuarea eforturilor de identificare și izolare a cazurilor noi și a persoanelor cu care au intrat în contact "pentru controlul epidemiilor viitoare".          

Autorii studiului au precizat, pe de altă parte, că nu este încă foarte clar dacă o persoană care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, dar care nu a dezvoltat îanticorpi, ar putea fi reinfectată.

Cercetarea, condusă de importante institute guvernamentale și agenții epidemiologice, a început în aprilie, când Spania se afla sub măsuri stricte de carantinare.  

Vă reamintim că Spania a fost una dintre țările puternic lovite de pandemia de coronavirus, cu mai mult de 28.000 de decese înregistrate și 298.869 de cazuri de infecție raportate, țara aflându-se în prezent pe locul șase în topul statelor cel mai afectate de pandemie.

Mai multe articole despre:
spania coronavirus imunitate