MENIU

ATENŢIE - Mii de bucureşteni vor avea popriri pe conturi înainte de Sărbători

Bucureştiul este în acest sfârşit de an, capitala conturilor blocate. Sancţiunea fiscală a fost înregistrată în diverse proporţii, în toate sectoarele Capitalei.

Un sfert din contribuabili au conturile blocate din cauza datoriilor. Şi în celelalte sectoare, sfârşitul de an a venit cu zeci de mii de conturi blocate pentru neplata amenzilor, impozitelor pe case, terenuri sau autoturisme. Inspectorii fiscali însă sunt sceptici în privinţa recuperării acestor creanţe.

Speranţa acestora de recuperare a acestora nu este mai mare de 30%. „Amenzile restante au fost primite în perioada 2009 – 2013”, a spus George Adam, şef serviciu. Este doar unul dintre cazurile din sectorul şase al Capitalei pentru care inspectorii au luat decizia blocării conturilor. În această situaţie, statul trebuie să recupereze aproape 100.000 de lei.

Anul acesta, în sectorul 6 au fost blocate cu 40% mai multe conturi faţă de 2013. Legal, poprirea poate fi impusă la 15 zile de la constatarea neplăţii unui impozit sau a unei amenzi. În practică, însă, procesul este unul mai îndelungat. Datornicul este somat în mai multe rânduri, în scris, şi abia apoi se instituie măsură.

„În general spre sfârşitul anului activitatea de urmărire şi de executare silită este intensificată tocmai pentru a se recupera debitele restante. Persoanele fizice au primit 10.800 de popriri pe conturile bancare”, a spus Daniela Rus, director general al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale a sectorului 6.

O situaţie specială este în sectorul 4 al Capitalei. Acolo unde un sfert din totalul contribuabililor, adică 60.000 de oameni, s-au trezit cu popriri pe conturi din cauza datoriilor la bugetul local. Valoarea totală a datoriilor se ridică la aproape 30 de milioane de lei.

Şi în sectorul 1, aproape 12 mii de conturi au fost blocate. La polul opus, este sectorul 3 acolo unde doar 400 de contribuabili au popriri pe conturi. Cei care vor să-şi deblocheze conturile trebuie să-şi achite datoriile la ghişeul Serviciului Taxe şi impozite. Apoi, funcţionarul eliberează o chitanţă prin care se certifica stingerea creanţelor. Cu această hârtie, fostul datornic merge la banca pentru deblocarea efectivă a contului.

Citiţi detalii aici: money.ro

Mai multe articole despre:
popriri pe conturi