Atenţie la vinul şi ţuica produse în gospodărie. Pot fi letale!
Vinul şi ţuica produse toamna în gospodărie pot ucide. Prin depozitarea vinului care fierbe în încăperi neaerisite şi prin improvizarea sistemului prin care se obţine ţuica, gospodarii se pot alege cu intoxicaţii majore sau cu arsuri grave.
Profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a arătat că, la finalul lunii septembrie, într-o singură gardă, în Unitatea de Primire Urgenţe de a Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi au ajuns trei victime ale consumului de ţuică. Un bărbat 74 de ani din comuna Lungani a dezvoltat o reacţie alergică după consumul de ţuică şi a suferit un şoc anafilactic. Pacientul a răspuns manevrelor de resuscitare şi a fost internat în spitalul ieşean. Un alt pacient, în vârstă de 23 de ani din Tomeşti, a ajuns în UPU în stare de comă, după consumul de ţuică, scrie Adevărul.ro. A treia victimă a fost internată în Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Pacientul prezintă arsuri de gradul I, II şi III pe 10% din suprafaţa corporală, după ce cazanul în care fierbea ţuica i-a explodat în faţă. Victima prezenta arsuri la nivelul feţei, mâinilor şi gambelor, după cum au arătat medicii.
"Trei cazuri de urgenţe majore au ajuns în cursul unei gărzi în UPU de la Spitalul «Sfântul Spiridon» din Iaşi, relaţionate la consumul şi producţia de ţuică în gospodăria proprie. Cel mai grav a fost un pacient de 74 de ani care a dezvoltat un şoc anafilactic şi un stop-respirator după consumul de ţuică. Reacţia anafilactică s-a dezvoltat imediat, a mers la oprirea respiratorie, s-a intervenit în urgenţă la pacient şi a fost adus în UPU. A răspuns la manevrele de resuscitare, dar probleme de laringospasm (n.r. spasm la nivelul căilor aeriene superioare) au persistat, pacientul fiind intubat şi ventilat mecanic în continuare”, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.