MENIU

Atenţie de unde cumpăraţi medicamente! Peste o treime din produse sunt contrafăcute

<p>Proiectul de lege care interzice publicitatea medicamentelor, respins &icirc;n Comisie de Sănătate</p>

Cercetători americani au avertizat că medicamentele contrafăcute sau cele de calitate proastă reprezintă o ameninţare gravă care ar putea compromite decenii de progrese realizate în întreagă lume împotriva unor boli precum SIDA, paludismul sau tuberculoză.

Aproximativ 41% din cele 17.000 de eşantioane de medicamente testate nu au corespuns normelor de calitate necesare, potrivit cercetărilor realizate pe baza a 17 studii şi ale căror rezultate au fost publicate de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Studiile au dus la descoperirea unui medicament contrafăcut împotriva paludismului şi a altuia de proastă calitate care au provocat moartea a 122.350 de copii africani. S-au descoperit de asemenea antibiotice de proastă calitate care pot fi nocive şi dezvoltă chiar rezistenţă microbiană.

Prin realizarea acestor studii, cercetătorii scot în evidenţă necesitatea punerii în aplicare a unor politici naţionale mai stricte împotriva acestui fenomen care capătă amploarea unei pandemii. Autorii au cerut un cadru internaţional de lupta împotriva acestui flagel.

Circa 113 milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în 14 ţări africane. Fenomenul este răspândit şi subestimat, mai ales în ţările sărace, unde sistemele de reglementare sunt slabe ori inexistente, a declarat Jim Herrington, director la facultatea de sănătate publică din cadrul Universităţii Carolina de Nord.

Sursă: sfaturimedicale.ro