Atenţie! Dacă îţi sângerează gingiile după ce te speli pe dinţi, ai putea avea o boală cruntă
În majoritatea cazurilor, sângerările gingivale sunt un simptom frecvent al bolii gingivale. Iată, însă, că sângerările gingivale pot constitui şi semnul unor boli grave.
Sângerările gingivale sunt, cel mai frecvent, determinate de îndepărtarea inadecvată a plăcii bacteriene de la nivelul dinţilor şi liniei gingivale, rezultând inflamaţia gingiilor (gingivita). Însă, sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave precum leucemia, tulburări de coagulare a sângelui sau afecţiunile trombocitelor. În aceste condiţii, de obicei sunt observate şi sângerări sau vânătăi apărute cu uşurinţă în alte zone ale corpului.
Femeile au risc sporit
“Sângerările gingivale apar mai des la adulți, decât la copii, iar de obicei, la copii sunt produse în special de traumatismele cauzate de periajul incorect. În cazul adulților sau al persoanelor în vârstă, sângerările gingivale sunt semnul unei afecțiuni. Incidența cea mai mare se regăsește la femei, iar cel mai des întâlnită este sângerarea marginală, deoarece sângele provine de la baza dinților”, spune Dr. Ion Melnic, conform ziarulring.ro.
9 cauze frecvente
Majoritatea persoanelor prezintă la un moment dat în viață sângerări sau un tip de boli gingivale. Acest fapt se datorează în parte stilului de viață modern, unde consumul de alimente fast food este foarte mare. Zaharurile încurajează formarea plăcii bacteriene. Acizii produși de bacterii și toxinele erodează și inflamează gingiile. Acestea se înroșesc și au tendința de a sângera.
1. Boli gingivale - Acestea sunt cea mai întâlnită cauză pentru saângerările gingivale. În fază inițială - gingivita - gingiile sunt inflamate și sensibile, apoi sângerează la masticație sau la periaj. Dacă afecțiunea nu este tratată, aceasta evoluează spre parodontoza și pierderea dinților;
2. Parodontita (infecţie a liniei gingivale care implică dinţii şi oasele)
3. Traumatisme datorate periajului incorect - Periajul cu pastă de dinți este un act în sine abraziv, iar periajul viguros mai degrabă traumatizează dinții, decât este benefic. Totuși, dacă gingiile sunt sănătoase, sunt mai puține șanse ca acestea să sângereze.
4. Fumatul sau mestecatul tutunului - Fumătorii prezintă mai multe acumulări de tartru pe dinți, fapt ce irită gingiile.
5. Cauze hormonale - Ocazional, sarcina și schimbările hormonale pot cauza sângerarea gingivală. Aceasta încetează odată cu normalizarea nivelului hormonal.
6. Deficiența de vitamina K - Vitamina K este un factor important în coagularea sângelui, iar o carență de vitamina K (sau vitamina C) duce la sângerarea gingiilor.
7. Traumatisme cauzate de alimente fierbinți sau substanțe chimice - Un exemplu al acestui caz sunt pacienții care aplică medicația la baza dintelui dureros. Acest lucru duce invariabil la arsuri.
8. Proteza dentară necorespunzătoare
9. Medicamente - Utilizarea continuă a unor medicamente ce subțiază sângele, precum aspirina și diverse analgezice, tratamente precum chimioterapia, radioterapia, anticoncepționalele și antidepresivele.