MENIU

Atentat cu bombă în sediul unei instituții publice din China - 9 victime

Atentat în China

Alertă în China! Patru oameni au murit și cinci au fost răniți într-un atentat cu bombă artizanală comis într-o clădire administrativă din sudul țării. 

Deflagraţia s-a produs luni dimineaţă la Mingjing, un sat cu 3.000 de locuitori aflat în apropierea metropolei Guangdong şi care face obiectul unui proiect de urbanism şi al exproprierilor. În clădire funcţiona Comitetul local, unde sunt luate mai ales deciziile cu privire la proprietăţile de terenuri.

Potrivit poliției, autorul atentatului, un bărbat de 59 de ani, a fost găsit mort la locul exploziei.

Presa locală scrie că, anul trecut, autorităţile locale au atribuit 110 hectare unui dezvoltator imobiliar din Shanghai, care vrea să recreeze un sat ”vechi”pentru a atrage turişti. Proiectul, evaluat la un milion de euro, presupune strămutarea mai multor familii. Locuitorii din zonă au scris pe rețelele de socializare că atentatul are legătură cu un diferend legat de despăgubiri.

În China, problema exproprierilor este frecvent sursă de tensiuni între autorităţi şi localnici. Între 2005 şi 2015, între 1 şi 5 milioane de agricultori au fost expropriaţi în fiecare an, adesea fără a primi despăgubiri, conform unui studiu al Universităţii din Hong Kong.
China a reformat anul trecut legea privind proprietatea funciară, dându-le mai multă libertate judecătorilor să examineze plângerile legate de exproprieri abuzive. Cu toate acestea, justiţia rămâne supusă voinţei Partidului Comunist, ale cărui cadre locale sunt adesea la originea unor proiecte imobiliare gigantice, potrivit Agerpres. 

 

Mai multe articole despre:
atentat cu bomba atentat china