MENIU

Atenție la deodorante! Cât de grav te pot îmbolnăvi și cu ce să le înlocuiești

În reclamele la deodorante, producătorii bat monedă pe faptul că produsele lor blochează transpiraţia şi au efect 24 de ore. Adică fac apel la comoditatea noastră. Amăgiţi de ideea că obţinem efect maxim cu efort minim, nu ne mai gândim la ceea ce nu spun comercianţii, ca să nu le falimentăm afacerea. Şi anume că ştiinţa intensivă este, uneori, o invitaţie la boală.

Transpiraţia este un fenomen natural, ea permite organismului să se menţină la temperatura de 37 de grade celsius. Puţini sunt cei care fac distincţie între deodorante şi antiperspirante, mai ales că produsele de ultimă generaţie combină cele două efecte. Cum nu de un curs de biochimie aveţi nevoie, iată câteva informaţii care vă vor ajuta să vă protejaţi sănătatea.

Citiţi cu atenţie eticheta! Dacă observaţi în compoziţie săruri de aluminiu, parabeni sau alcool înseamnă că aveţi în mână un produs pe care ar trebui să-l evitaţi. Se ştie că sărurile de aluminiu blochează activitatea glandelor sudoripare, adică împiedică eliminarea toxinelor, care se depoziteaza în ganglionii limfatici şi au potenţial cancerigen pentru ţesuturile mamare.

Evitaţi, deci, deodorantele-antiperspirante sub formă de stick, aici se găseşte cea mai mare concentraţie de săruri de aluminiu. Există pe piaţă şi produse fără aceste săruri, dar multe conţin conservanţi din categoria parabenilor. Cercetările au scos la iveală faptul că parabenii afectează negativ sistemul reproductiv şi sistemul endocrin, fiind contraindicat cel puţin femeilor însărcinate şi copiilor. Unele produse folosesc o găselniţă la care de asemenea trebuie să fiţi atenţi.

Chiar dacă pe etichetă scrie că permit transpiraţia, căci mirosul neplăcut este mascat cu diverse parfumuri, ele conţin alcool. Deşi alcoolul are proprietăţi antiseptice, usucă foarte tare pielea şi o irită. Cel mai bine este să folosiţi produse naturale! Se găsesc în farmacii, mai nou şi în hipermarketuri. Fără parabeni, fără săruri de aluminiu şi fără alcool, au extracte de plante, săruri minerale şi uleiuri esenţiale de eucalipt, salvie, hamamelis sau lămâie.

Produsele naturale, deşi trebuie utilizate mai des, inhibă dezvoltarea bacteriilor, au toate avantajele unui deodorant sau antiperspirant clasic şi sunt sănătoase. Mai mult decât atât, intră în piele şi elimină toxinele acumulate în timpul utilizării substanţelor care au blocat transpiraţia. Singurul dezavantaj este acela că, având ingrediente active, nu trebuie folosite imediat după epilare. Beneficiile, însă, le fac să merite!

Pentru un efect de durată, spălaţi-vă îndelung cu apă şi săpun înainte de a le folosi şi alegeţi îmbrăcăminte din fibre naturale. Reţineţi, însă! Transpiraţia excesivă este cauzată de afecţiuni interne, anxietate sau afecţiuni hormonale, deci nu ocoliţi medicul!

Mai multe articole despre:
transpiraţie antiperspirante deoderante