Atacuri de panică și apeluri la 112 după cutremurul de 5,8 grade
Cutremurul de 5,8 grade din noaptea de sâmbătă spre duminică a generat mai multe atacuri de panică în București, potrivit oficialilor Ambulanței.
Ambulanţa: În prima jumătate de oră după seism, 15 apeluri pentru atacuri de panică sau lipotimii
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov transmite că în prima jumătate de oră după producerea seismului de 5,8 pe scara Richter în judeţul Buzău, au fost înregistrate 15 apeluri la 112 pentru atacuri de panică sau lipotimii.
"În prima jumătate de oră, în jur de 15 solicitări pentru lipotimii sau atac de panică. Cazurile sunt în desfăşurare, au plecat echipe de intervenţie imediat când s-au primit solicitările. Din fericire, la acel moment, nu erau cazuri în aşteptare astfel că solicitările acestea au primit imediat o resursă", a declarat pentru MEDIAFAX Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
ISU Bucureşti-Ilfov: Nu sunt înregistrate pagube până în acest moment
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti -Ilfov transmite, duminică dimineaţă, că în urma cutremurului cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea, nu au fost înregistrate până acum pagube.
Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU B-IF efectueaza recunoaştere în teren.
Nu sunt înregistrate pagube până în acest moment, arată ISU.
Reamintim că seismul de azi noapte, de la ora 03:38:11 (ora de vară), s-a produs la o adâncime de 151 km și a avut magnitudinea de 5,8 grade. Intensitatea pe scara Mercalli a fost de VI.
Mai multi cititori realitatea.net au semnalat faptul ca Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-ALERT nu a fost functional.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a oferit o explicatie la Digi 24.
"Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur", a declarat Raed Arafat.
De asemenea, IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) a explicat de ce sistemul RO ALERT nu a dat notificări despre cutremur: "În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)".