MENIU

Atac de urs în Harghita: Un bărbat rănit grav în timp ce culegea ciuperci

Marți, 13 august, un incident tragic a avut loc în comuna Sânsimion din județul Harghita, unde un bărbat din satul Cetățuia a fost atacat de un urs în timp ce culegea ciuperci într-o pădure din apropiere. Atacul a avut loc într-o zonă împădurită, situată la câțiva kilometri de localitate, și a necesitat intervenția rapidă a echipajelor de urgență.

Detalii despre incident

Victima se afla în pădure alături de un grup de persoane când un urs a atacat-o brusc. Este vorba despre o ursoaică care își însoțea cei trei pui. Martorii au încercat să alunge ursul folosind zgomote puternice, realizate cu ajutorul găleților și câinilor pe care îi aveau cu ei. După ce au reușit să gonească ursul, bărbatul a fost găsit cu răni grave. Acesta a fost mușcat și zgâriat la mâna și piciorul drept, precum și la față.

Autoritățile locale, inclusiv primarul comunei Sânsimion, Kozma Istvan, medicul veterinar, jandarmii și un vânător, au ajuns la locul atacului pentru a evalua situația. 

„Noi, împreună cu medicul veterinar, jandarmii şi vânătorul ne-am deplasat la faţa locului unde a fost atacul, ne-am întâlnit cu alte persoane aflate la cules de ciuperci, am atras atenţia că e periculos să fie acolo, jandarmii au folosit semnale acustice pentru a alunga, dar nu am găsit la faţa locului ursul.”, a spus Kozma Istvan, primarul comunei Sânsimion, potrivit Agerpres.

Victima a fost transportată de urgență la spital

Imediat după atac, persoanele prezente au apelat serviciile de urgență, iar bărbatul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc. Dr. Peter Szilard, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, a confirmat că starea pacientului este acum stabilă, dar a fost necesară o intervenție medicală promptă pentru a trata leziunile suferite.

Primarul Kozma Istvan a subliniat că a fost constituită imediat o comisie de intervenție pentru a gestiona situația și a preveni incidente similare în viitor. Acesta este al treilea atac de urs în județul Harghita de la începutul anului 2024, dar este primul incident de acest tip în apropierea comunei Sânsimion.