MENIU

AstraZeneca respinge informațiile legate de eficacitatea scăzută a vaccinul său în rândul vârstnicilor. Ce altă BĂTĂLIE importantă mai duce compania

AstraZeneca respinge informațiile legate de eficacitatea scăzută a vaccinul său în rândul vârstnicilor

Compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca duce zilele acestea o adevărată bătălie pe mai multe fronturi. În primul rând, aceasta încercarea să-și apere vaccinul anti-Covid de afirmațiile potrivit cărora acesta ar putea avea o eficiență mai scăzută în rândul persoanelor vârstnice, cea mai vulnerabilă categorie în lupta cu pandemia de COVID-19. Totodată, reprezentanții companiei se confruntă și cu o creștre a tensiunilor apărute în rândul țărilor europene, în ceea ce privește posibile întârzieri în rândul livrării vaccinurilor agreate cu blocul comunitar. 

AstraZeneca își apără vaccinul în fața afirmațiilor apărute în mai multe publicații germane, care au scris că vaccinul anti-Covid al companiei, creat în colaborare cu Universitatea Oxford, ar avea o eficacitate scăzută, de sub 10%-8% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, cea mai vulnerabilă categorie în fața COVID-19, având în vedere gradul de risc cauzat de existența unor boli cronice sau chiar de deces, relatează CNBC

Ambele publicații au citat surse anonime din guvernul german care ar fi afirmat, de asemenea, că aceast lucru ar putea duce la respingerea autorizării vaccinului pentru administrare în rândul vârstnicilor.

„Informațiile potrivit cărora eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford ar fi de doar 8% în adulții de peste 65 de ani sunt complet incorecte”, au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat remis presei, luni seara.

„În luna noiembrie am publicat date în [revista medicală] Lancet demonstrând că adulții în vârstă au arătat un răspuns imunitar puternic în urma administrării vaccinului, 100% din adulții în vârstă generând anticorpii specifici după a doua doză”, se mai arată în comunicatul citat.

Compania a amintit, de asemenea, că autoritatea responsabilă de elaborarea strategiei de vaccinare din Marea Britanie a aprobat administrarea vaccinului vârstnicilor și că răspunsul imunitar puternic a fost arătat de analizele de sânge ale persoanelor în vârstă care au participat la testarea clinică.

Informațiile apărute în presa germană au fost dezmințite și de oficiali guvernamentali din țara situată în Europa Centrală. Vorbim despre ministerul german al Sănătății, care a anunțat în această dimineața că nu există date care să sugereze o eficacitate de doar 8% a vaccinului în rândul vârstnicilor și a reamintit că așteaptă vineri o decizie a Agenției Europene pentru Medicamente privind autorizarea vaccinului AstraZeneca, scrie Reuters.