MENIU

Asistaţi social, "conturi grase" la bancă: are 114.000 de lei în bancă, dar cere bani statului

Au crezut că le-a surâs norocul, dar au pierdut și bruma de bani pe care o primeau. Este vorba de doljenii care și-au pierdut ajutoarele de la stat pentru că au câștigat la jocuri de noroc. În aceeași situație sunt și cei care și-au rotunjit veniturile din dividende, arendă și pensii, dar și cei care au crezut că pot sfida legea și nu și-au declarat conturile bancare.

Unii dintre doljenii care au beneficiat de ajutor social în 2014 au fost depistați cu depozite consistente în bănci – 43.900 de lei, 114.000 de lei. Asistații social s-au făcut că „uită“ de banii pe care îi au în bancă și au cerut ajutor de la primărie. Sunt în această situație 77 de doljeni care au încasat necuvenit venitul minim garantat (VMG) pretinzând că sunt săraci, dar și 96 de beneficiari care au primit pe nedrept alocație de sprijin familial (ASF).

„Agenția, împreună cu Curtea de Conturi, a făcut verificări la dosarele celor care beneficiază de venit minim garantat și ale celor care primesc alocație de susținere a familiei din județul Dolj. S-a urmărit depistarea celor care au depozite în bancă mai mari de 3.000 de lei. Au fost depistați 173 de beneficiari din Dolj, atât de la VMG, cât și de la ASF, care aveau conturi bancare și pe care nu le-au declarat, dar s-au dus la primării și au cerut ajutor. În acest fel a fost încasată necuvenit suma de 161.506 lei, din care 19.078 la VMG și 46.431 de lei la ASF. Avem o persoană din comuna Breasta găsită cu un cont în bancă în valoare 114.000 de lei, iar din comuna Bechet o persoană avea un cont în valoare de 43.900 de lei“, a declarat Marius Simcelescu, directorul Agenției Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj, citat de Gazeta de Sud.

„Totodată, la acest control s-au depistat persoane care nu au declarat veniturile încasate din pensii, din salarii, din arendare, din dividende și din jocuri de noroc. Adică, pe lângă ajutorul social sau alocația de sprijin, ei aveau și alte venituri sau unii dintre ei și-au rotunjit veniturile din diverse activități, de exemplu jocurile de noroc. S-a descoperit că au încasat în acest fel sume necuvenite 1.470 de beneficiari. Valoarea totală a sumei încasate necuvenit se ridică la 657.460 de lei. Agenția le trimite decizii de debit, le dăm un termen de 30 de zile să achite sumele primite necuvenit, iar dacă nu achită transmitem la Finanțe și li se emit titluri executorii. Problema este, făcând referire la cei cu conturi bancare, că ei pot să scoată banii din bancă și să meargă la primărie să solicite din nou ajutor social“, a completat Marius Simcelescu.