MENIU

Aşezare de 7.000 de ani, descoperită pe traseul unei viitoare autostrăzi din România

Aşezare de 7.000 de ani, descoperită pe traseul unei viitoare autostrăzi din România

O asezare veche de sapte milenii, din neolitic, si un cimitir de incineratie de trei milenii, din prima epoca a fierului, au fost descoperite in zona Limba-Oarda, in apropiere de Alba Iulia, in timpul cercetarilor unui teren pe care va fi traseul autostrazii Sebes-Turda.

Este vorba de o asezare neolitica ce isi avea vatra pe malul Muresului.

"Investigam un sat neolitic apartinand culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de sapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinte de suprafata, locuinte adancite, fiecare cu inventarul specific si tipic", a declarat, miercuri, directorul Muzeului Municipal "Ioan Raica" Sebes, Radu Totoianu, scrie ziare.com.

Acesta a mentionat ca pana in prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

"Nu toate sunt locuinte. Dupa o inventariere mai amanuntita, vom putea spune exact care sunt locuinte sau care sunt numai gropi menajere. Locuinte de suprafata sunt peste 20 pana in prezent", a precizat Totoianu.

Arheologii au scos la iveala si o serie de locuinte adancite de tip bordei. La unele dintre ele se observa inca si urmele parilor care sustineau acoperisul.

Sub o locuinta de suprafata, cercetarile au scos la iveala ceea ce arheologii banuiesc ca este mormantul unui copil. Acesta a fost inmormantat, sub podina, intr-o cista formata din pereti din lut. Inventarul mormantului cuprinde in jur de 70-80 de margele din scoici si malachit. Practic, este una din cele mai vechi folosiri a malachitului in Romania.

Arheologii au descoperit si un trofeu de acum sapte mii de ani, un cap de bour, o premiera pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine pastrate, astfel de trofee ornamentand sanctuarele epocii respective.

Mai multe articole despre:
autostradă autostradă România