Arsenie Boca, o afacere de milioane de euro
Aproximativ 25.000 de oameni vizitează, zilnic, mormântul părintelui Arsenie Boca, se roagă, citesc acatiste nerecunoscute de Biserică şi apoi mărturisesc minunile. Însă în jurul acestui "fenomen” există şi numeroase controverse. Putem vorbi chiar de afaceri în toată regula, de sute de mii sau poate milioane de euro, ascunse în spatele unei aşa-zise ”bune-credinţe”.
Dacă până acum ceva timp, era aproape o regulă să mergi la mormânt cu un ghiveci de flori, de preferat crini imperiali, preferaţii părintelui Arsenie Boca, acum, pentru că sunt prea multe flori, ele sunt refuzate: "Nu mai avem loc unde să le punem. Au fost binecuvântate, dar acum luaţi-le acasă”, ne-a spus măicuţa aflată în permanenţă la mormânt. Mai mult decât atât, faţa bisericească a luat atitudine şi când a văzut în mâna reporterului "ring” un acatist. A luat acatistul, l-a rupt şi a explicat că, nefiind canonizat părintele, este interzis să se citească: "Aceste acatiste sunt făcute doar să se câştige bani de pe urma părintelui Arsenie Boca. Este păcat să le citiţi”, ne-a spus măicuţa.
Oamenii stau la rând ore întregi pentru a săruta crucea părintelui. Mulţi se întreabă şi de ce părintele nu este canonizat, mai ales că Basilica Travel, agenţia Patriarhiei Române, organizează pelerinaje la Prislop. Această întreagă ”industrie” (cărţi, icoane, flori, acatiste, turism religios) din jurul celui supranumit ”sfântul Ardealului”, dar care nu a fost încă declarat oficial sfânt, este alimentată de o întreagă campanie ”procanonizare”, devenită fenomen. Campanie întreţinută la rândul ei, la foc mocnit, de curentul anticanonizare. Evident că numărul celor care-l vor ”sfânt” pe Arsenie Boca este mult mai mare. Şi creşte de la o zi la alta.