MENIU

Arhiepiscopul Tomisului dă Statul în judecată. Ierarhul contestă restricțiile și susține pelerinajul de Sfântul Andrei

Arhiepiscopul Tomisului dă Statul în judecată. Ierarhul contestă restricțiile și susține pelerinajul de Sfântul Andrei

Arhiepiscopul Tomisului vrea să dea statul în judecată pentru că încalcă drepturile religioase, spune acesta. Teodosie intenționează să conteste în instanță deciziile autorităților, care nu permit organizarea de pelerinaje. Ierarhul nu concepe să lipsească anul acesta de la peștera Sfântului Andrei și speră ca toți românii să se poată bucura de această mare sărbătoare națională, relatează Realitatea PLUS.

Înalt prea sfințitul Teodosie nu este de acord cu decizia autorităților ca participarea credincioșilor la sărbătorile religioase să fie permise doar dacă au domiciliu în localitatea respectivă. Teodosie își caută avocați și vrea să acționeze statul în judecată pentru a putea organiza pelerinajul de Sfântul Andrei.

"Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională", a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, la un post de radio regonal.

Teodosie vrea să susțină drepturile religioase în instanță și crede că actualele restricții îngrădesc libertățile credincioșilor.

 "Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem trebuie să avem deja… vom merge chiar să ne susținem drepturile noastre de închinători, în instanță. Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători", a spus ÎPS Teodosie.

Ierarhul speră ca în scurt timp să obțină o sentință legală pentru a putea organiza pelerinajul la peștera Sfântului Andrei și le-a cerut credincioșilor să îl susțină în demersul său.

"Vreau ca toți cei care întrebați si doriti să ajungeți la Sf. Andrei, cred ca doriti sincer, sa imi sustineti acest demers, care il voi inainta prin juristi ca sa lamurim, să nu fie cu o zi înainte, n-avem voie. Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta si de maine voi vorbi despre aceasta, am vorbit si mai inainte si voi cauta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au cautat si mi-au spus ca ma vor sustine in demersul de a avea sărbătoarea Sfântului Andrei", a adăugat acesta.

De la începutul pandemiei, anumite acțiuni ale arhiepiscopului Tomisului au stârnit controverse în rândul opiniei publice. Teodosie a fost cel care a împărtășit cu aceeași linguriță mai mulți copii, deși împărtășaniile în grup erau interzice. El este cel care a refăcut slujba de Înviere. La acel moment preoții nu purtau mască, iar credincioșii se înghesuiau să ia lumină. În vară, ierarhul a ținut o slujbă cu zeci de oameni la o mănăstire din Suceava, județul care, la acea vreme număra cele mai multe cazuri de COVID-19.

Mai multe articole despre:
arhiepiscop tomis ips teodosie