MENIU

Arhiepiscopul Pimen, o viață în slujba bisericii

Arhiepiscopul Pimen, o viață în slujba bisericii

Înalt Prea Sfințitul Pimen s-a aflat în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de 29 de ani. În unul dintre interviurile sale, Înalt Prea Sfinția sa a spus că ar vrea sa fie înmormântat în Bucovina. IPS Pimen este și o figură controversată a bisericii Ortodoxe Române după verdictul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității care a stabilit că preotul a făcut poliție politică. 

Înaltpreasfinția sa Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a născut pe 25 august 1929, în comuna Grebănu din județul Buzău, și a primit, la botez numele de Vasile Zainea. A urmat studiile la Liceul din Râmnicu Sărat, la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, apoi la Institutul Teologic din București.

A fost stareț al Mănăstirii Putna și al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, iar în 1990, devine Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

De mic, mergea cu drag la biserică. De la mama lui a învățat să îi ajute pe cei sărmani.

"La casa parinteasca aveam doua vaci, la noi nu era obiceiul sa se vanda laptele, se dadea de pomana si martea, joia si sambata mama ne trimitea sa impartim laptele prins la cei saraci", povestea Înaltpreasfinția sa Pimen.

În 1992, la invitația ÎPS Pimen, regele Mihai s-a întors pentru prima dată în România, după 45 de ani de exil impus de regimul comunist.

"M-am născut în timpul regalitatii si cand Regele Mihai era pe tronul tarii eram elev la scoala primara. Pentru ca monarhia a avut un rol important in tara noastra, in casa noastra portretul Regelui Mihai era la loc de frunte", isi amintea Înaltpreasfinția sa Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților are însă și o istorie controversată. În 2011, Curtea de Apel București a confirmat decizia CNSAS potrivit căruia Înaltpreasfinția sa Pimen a fost colaborator al Securității, între 1975 și 1977

"Traim zile grele, incercare a credintei noastre, de cercetare a lui Dumnezeu, certandu-ne cu aceasta boala, coronavirus. De aceea, trbuie sa vii in ajutorul celor aflati in nevoie. E un razboi sufletesc, un razboi social", spune Înaltpreasfinția sa Pimen.

La două săptămâni după această predică, în a doua zi de Paște, a fost diagnosticat cu coronavirus. Însă în noaptea de Înviere, Înalt Prea Sfințitul Pimen a participat la slujbă, alături de cel puțin 12 preoți.

ÎPS Pimen se afla în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de 29 de ani. Anul trecut, spunea că îşi doreşte „să fie înmormântat în Bucovina, pentru că acolo și-a trăit cei mai frumoşi ani”.

 

Mai multe articole despre:
ips pimen ips pimen coronavirus