MENIU

ARESTAŢI LA DOMICILIU, FĂRĂ BRĂŢĂRI. Autorităţile spun că "NU BANII SUNT O PROBLEMĂ"

Instanţele din România au dispus arestul la domiciliu pentru nouă persoane

Inspectoratul General al Poliţiei Române are în evidenţă nouă persoane arestate la domiciliu. Pentru niciuna dintre acestea, judecătorii nu au dispus purtarea unei brăţări de supraveghere. De altfel, România nici nu are în dotare astfel de sisteme. Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, susţine că nu avem cadru legal pentru achiziţionarea sistemelor de supraveghere.

Brăţările de supraveghere sunt prevăzute în codul penal încă din anul 2006, dar nu au fost niciodată cumpărate. În lipsa lor, poliţia a dezvoltat o aplicaţie informatică proprie pentru evidenţierea tuturor persoanelor aflate sub control judiciar, iar 500 de poliţişti lucrează pentru supravegherea acestora.

"În aplicaţia respectivă, în evidenţa Poliţiei Române figurează 238, faţă de care instanţele au dispus măsuri preventive neprivative de libertate, dintre care sunt nouă situaţii de arest la domiciliu", a spus Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.

IGPR a precizat că poliţiştii nu vor face pază, ci doar verificări periodice. Măsura arestului la domiciliu cu purtarea unei brăţări de supraveghere nu a fost dispusă de instanţă încă. Motivul?

"Nu a fost adoptat un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestui sistem", a mai spus Tobă.

Asta deşi, zilele trecute, Ministerul de Interne anunţa, prin secretarul general, că a alocat bani în bugetul pe 2014 pentru achiziţionarea acestor sisteme de supraveghere.

"Dânşii au un buget anual în care sunt prevăzute toate cheltuielile. Nu banii sunt o problemă", a spus IOn Stoica, secretar general MAI. La nivel european se analizează posibilitatea emiterii unei directive care să reglementeze în mod unitar modul în care să se folosească brăţările de supraveghere.