MENIU

Are o mână bionică, dar simte tot ce atinge cu degetele

Mâna bionică

Cercetătorii de la Institutul Federal din Lausanne și Sant’Anna din italia au raportat că o mână bionică a fost adaptată cu succes unui pacient, permițându-i acestuia să simtă din nou cu ajutorul degetelor.

"Feedback-ul senzorial este incredibil. Pot simți așa cum nu am mai făcut-o în ultimii nouă ani. Atunci când țin în mână un obiect, pot simți dacă este rotund sau pătrat, ori tare sau moale", spune Dennis Aabo Sorensen, danezul care a suportat această procedură.

Aceasta nu este prima dată când simțul tactil a fost transmis prin intermediul unui membru prostetic, însă la momentul actual este cea mai avansată procedură de acest gen, potrivit PlayTech.ro.

Sorensen spune că membrul prostetic nu a fost legat la nervii săi până acum și îi era teamă să nu strivească obiectul pe care îl ținea în mână. După legarea senzorilor direct la nervii membrului, pacientul a declarat că primește feedback aproape la fel ca membrul fără probleme.

Din păcate, pacientul a trebuit să renunțe la mâna prostetică, fiind parte dintr-un studiu clinic de testare, iar dispozitivul trebuie să ajungă și la alți pacienți incluși în studiu. Procedeul cu această mână bionică se află în stadiu incipient de testare, însă pentru Sorensen a fost o lună cu adevărat incredibilă.

Mai multe articole despre:
bionic mână bionică