Realitatea.net
MENIU

ArcelorMittal SUSPENDĂ producția la Hunedoara. Prețurile ridicate invocate, contrazise de Eurostat

Chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, compania ArcelorMittal a anunţat miercuri că şi-a încetat, temporar, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara. Motivul invocat de companie este creșterea semnificativă a preţurilor la energia electrică şi la gazul natural. Anunțul ArcelorMittal vine la doar o zi după ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre ajutoarele de stat care ar trebui acordate companiilor siderurgice și petrochimice, din cauza prețurilor mari. Însă, datele Eurostat contrazic ce susțin compania și Orban. Prețurile din România sunt sub media Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

 

Compania ArcelorMittal a anunţat miercuri că şi-a încetat, temporar, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe - Long Products, din cauza prețurilor prea mari la energie electrică și gazele naturale.

Producţia în fabrică a fost suspendată la data de 1 decembrie 2019. La Hunedoara se produceau profile, ţagle rotunde şi corniere. Fabrica are 640 de angajaţi şi 200 de contractori. De asemenea, angajaţilor li s-a cerut să îşi consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor "şomaj economic" pentru zilele rămase.

"Preţurile la energia electrică şi la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, preţurile româneşti fiind semnificativ mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania. Întrucât producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara - care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major - nu mai este capabilă să concureze", precizează compania într-un comunicat, relatează Agerpres.

În încheiere, compania mai transmite că speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazului natural şi să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziţionat fabrica din Hunedoara în 2003 şi, de atunci, a investit 550 de milioane de lei (115 milioane de euro) pentru a aduce acesteia îmbunătăţiri tehnice şi de mediu.  

ArcelorMittal și Ludovic Orban, contraziși de Eurostat

Anunțul companiei ArcelMittal despre suspendarea activității vine la doar o zi după ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre ajutoarele de stat care ar trebui acordate companiilor siderurgice și petrochimice, tocmai pentru a nu suferi din cauza prețurilor prea mari la energie electrică și gaze naturale. Orban a spus că prețurile la energie și gaze sunt aproape duble față de prețurile din Germania, ceea ce susține și compania siderurgică.

Informațiile însă sunt contrazise chiar de cifrele Eurostat, arată Hotnews. Acestea arată că, dimpotrivă, în Germania și Franța, gazul și electricitatea sunt mult mai scumpe decât în România.

Mai exact, atât la gaze, cât și la energia electrică, prețurile din România sunt mult sub cele din Germania și Franța, mai ales la consumatorii casnici. Dar și la consumatorii industriali, zona de interes a ArcelorMittal, prețurile sunt sub cele din Franța și Germania, potrivit datelor Eurostat pe primul semestru din 2019. 

Foto: Prețuri electricitate consumatori industriali, Eurostat, ianuarie-iunie 2019

Foto: Prețuri gaze naturale, consumatori industriali, Eurostat, ianuarie-iunie 2019

Prețurile din România se situează chiar sub media UE, în ceea ce privește consumatorul industrial, potrivit datelor Eurostat. Doar la gaze, prețurile din România sunt relativ egale cu cele din Germania. 

La consumatorul casnic, prețurile din țara noastră sunt  printre cele mai mici. 

În vara acestui an, grupul britanic Liberty House, parte a GFC Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta, a finalizat achiziția combinatului siderurgic Galați și a altor active europene de la ArcelorMittal.