MENIU

Arabii vin să ne ia legumele și cerealele. Efectul Ponta: România, grânarul Arabiei

Acord între România și statele arabe

Vizita premierului Victor Ponta în statele arabe nu a fost chiar inutilă, arabii s-au pus de acord că e mai convenabil să importe produse agroalimentare și animale din România decât din Australia și Noua Zeelandă.

În timp ce supermarketurile și chiar piețele din România sunt pline de produse agroalimentare aduse din Occident, statele arabe vor să importe legume, fructe, și cereale de la noi.

După ce am avut gloria de a fi cândva "grânarul Europei", acum România devine grânarul statelor arabe. Mai nou, și chinezii și arabii se bat pe animalele românești, deși numărul de ferme de la noi este mult sub potențial.

România a semnat un acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe, care prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, la conferința națională a legumiculturii.

'La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem piețele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale și animale. Ele importă foarte multe produse din Australia și Noua Zeelandă, deși — din punct de vedere al prețului — e mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanța. Acordul semnat prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, însă noi trebuie să avem continuitate în aprovizionare. De asemenea, este necesar să asigurăm aceeași calitate, dar și cantitate pentru produsele livrate. Să nu uităm de etichetare, care e foarte importantă, și care, din luna iunie, trebuie să intre în aplicare', a spus Botănoiu, citat de Agerpres.

În opinia acestuia, sectorul de legume-fructe are nevoie de finanțare susținută, pentru că nu a fost susținut corespunzător de la integrarea României în Uniunea Europeană.

'Sectorul de legume-fructe nu a fost susținut cum ar fi trebuit de la integrarea României în Uniunea Europeană și până astăzi. Ca urmare, este nevoie de o finanțare susținută către acest sector. Trebuie să ne întoarcem cu fața către producător, nu către cel care ia dintr-o parte și vinde în alta. La rândul său, producătorul trebuie să învețe consumatorul să se îndrepte către el, nu către intermediar", a precizat secretarul de stat.

Mai multe articole despre:
produse agroalimentare