Țara unde toți foștii președinți sunt arestați sau urmăriți penal
Toţi cei patru preşedinţi din Coreea de Sud încă în viaţă au fost urmăriţi penal, inculpaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni penale.
Un tribunal sud-coreean a emis joi un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Lee Myung-bak, la câteva zile după un interogatoriu maraton condus de procurori pentru acuzaţii de corupţie, transmite AFP, citând agenţia Yonhap.
Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, preşedinte între 2008 şi 2013, este acuzat că a primit mită mai multe milioane de dolari. Procurorii au cerut arestarea sa din cauza riscului ca fostul preşedinte să distrugă probe.
Potrivit agenţiei Yonhap, el riscă o pedeapsă de până la 45 de ani de închisoare.
Fostul şef de stat este acuzat că a primit mită din partea Samsung în 2009 pentru graţierea preşedintelui grupului, Lee Kun-hee, condamnat pentru evaziune fiscală, dar şi că a acceptat milioane de dolari pentru a-l ajuta pe fostul CEO al unui grup bancar public să obţină acest post.
Lee, om de afaceri devenit politician conservator, mai este acuzat că a primit 100.000 de dolari din fonduri ale serviciilor secrete din ţara sa şi că a deturnat milioane de dolari ale unei firme de componente de automobile, al cărei proprietar era prin interpuşi.
Lee Myung-bak a negat cea mai mare parte a acuzaţiilor, susţinând că ancheta este o ''răzbunare politică'' din partea rivalilor săi.
Toţi cei patru preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost urmăriţi penal, inculpaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni penale.
Fosta preşedintă Park Geun-Hye, destituită în martie 2017, se află în închisoare, în urma unei condamnări pentru corupţie. Împotriva sa au fost ceruţi 30 de ani de detenţie.
Chun Doo-hwan şi Roh Tae-woo, doi foşti generali, preşedinţi în anii 1980-1990, au executat pedepse cu închisoare în anii 1990 pentru corupţie şi trădare. Ei au fost însă graţiaţi după doi ani de detenţie.