Țara care îi tratează regește pe tații care se ocupă de creșterea copiilor
În țările nordice, mamele și tații își împart în mod egal responsabilitățile care țin de creșterea copiilor.
Suedia este țara cea mai generoasă cu tații care se dedică schimbatului de scutece și plimbatului în parc cu căruciorul, scrie Huffington Post.
Începând cu ianuarie 2016, bărbații din Suedia vor avea dreptul la trei luni de concediu paternal plătit de stat. Potrivit unei propuneri recente a Guvernului de la Stockholm, la nașterea unui nou copil, părinții pot beneficia de 480 de zile de concediu plătit, dintre care 60 de zile sunt adresate exclusiv taților.
Peste 90% dintre suedezii de gen masculin beneficiază efectiv de aceste aranjamente favorabile. Statul le asigură 80% din salariul pe care îl primesc în mod normal, iar unii angajatori păstrează contracte part-time cu tații plătite suplimentar.
Și România a inclus în legislația proprie posibilitatea ca tații să primească pentru o lună indemnizație de creștere a copilului, însă nu sunt foarte mulți bărbații dispuși să apeleze la această facilitate. Mamele rămân, în acest caz, cu doar 11 luni (respectiv 22 luni) de indemnizație.
Se dublează alocația pentru copii. Câți bani primesc copiii de la stat în restul Europei
Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro per copil, în funcţie de numărul de copii din familie.
În Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea.
În Finlanda, alocaţia pentru primul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.
În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii.
La aceşti bani se adaugă aşa-numitul Child Tax Credit, alcătuit dintr-o sumă fixă echivalentă a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o sumă variabilă, dependentă de anumite condiţii şi venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar).