MENIU

Aptitudinea fenomenală a câinilor descoperită abia acum de specialiști

De-a lungul timpului cercetătorii au încercat o mulțime de soluții de la tehnologii scumpe până la inteligența artificială, pentru a detecta cancerul. Însă, un startup din Florida vine o idee simplă și ieftină prin care această boală ar putea fi identificată.

Mai exact, cercetătorii de la BioScentDX din Florida au descoperit că prietenii patrupezi ai oamenilor, adică câinii, sunt capabili să detecteze cancerul cu o precizie fenomenală. Acest lucru fiind posibil datorită mirosului pe care aceștia îl dețin și care este de 10.000 de ori mai ascuțit decât al oamenilor. Drept urmare, câinii simt mirosuri pe care nasul nostru nici nu le poate detecta.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat un studiu în cadrul căruia au dresat patru câinii să distingă între mostre de sânge sănătos și mostre de sânge de la pacienți cu cancer de plămâni în faza malignă. Rezultatele au arătat, că patrupezii au identificat boala cu o acuratețe de aproape 100%.

Însă, dintre cei patru căței, Snuggles nu a fost prea motivat să ducă la îndeplinire sarcinile, dar ceilalți trei au identificat corect mostrele de sânge de la pacienți cu cancer cu o acuratețe de 96,7%, iar pe cele de la pacienți sănătoși cu o acuratețe de 97,5%.

„Deși momentan nu există niciun leac la cancer, detectarea timpurie oferă cea mai bună speranță de supraviețuire", a explicat cercetătorul șef de la BioScentDx, Heather Junqueira. „Un test foarte sensibil de detectare a cancerului ar putea probabil să salveze mii de vieți și să schimbe modul în care boala este tratată".

Cercetătorii de la BioScentDx sunt încrezători în noua lor descoperire și cred că patrupezii ar putea fi o alternativă mult mai ieftină și mai eficientă de a detecta cancerul. În plus, aceștia nu s-au oprit aici, ci desfășoară un alt studiu în cadrul căruia învață câinii să detecteze cancerul la sân.

Sursa

Mai multe articole despre:
câini cancer miros