MENIU

Apel făcut de liderii religioși! Toți oamenii credincioși sunt vizați: ”Trebuie să...”

Calendar ortodox 18 mai. Ce sfinţi sunt pomeniţi astăzi

În contextul în care religia este de multe ori văzută drept o forţă care divide oamenii, cei mai proeminenţi reprezentanţi ai cultelor lumii şi-au unit forţele pentru a prezenta o viziune diferită a modului în care poate funcţiona credinţa, notează Huffington Post.

În cadrul unui demers rar, cei mai importanţi lideri religioşi ai lumii - de la Papa la Dalai Lama - au făcut apel, miercuri, la urmarea unui sfat simplu, acela ca oamenii să îşi facă prieteni printre adepţii tuturor credinţelor.

"Sfatul nostru este să vă faceţi prieteni printre adepţii tuturor cultelor", a susţinut într-un mesaj video ayatollahul Sayyid Fadhel Al-Milani, unul dintre cei mai importanţi clerici şiiţi din Marea Britanie.

"Contact personal, prietenie personală, apoi putem împărtăşi o experienţă la un nivel mai profund", a subliniat şi Dalai Lama.

Papa Francisc a ales să vorbească despre lunga sa prietenie cu rabinul argentinian Abraham Skorka, care apare la rândul său în clipul video.

"Viaţa mea religioasă a devenit mai bogată datorită explicaţiilor sale, mult mai bogată", a susţinut suveranul pontif cu referire la Skorka. "Şi bănuiesc că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul său", a completat papa.

Iniţiativa "Fă-ţi prieteni" este un demers iniţiat de The Elijah Interfaith Institute, o organizaţie interconfesională cu filiale în Israel şi Statele Unite, potrivit Agerpres.

Realizatorii proiectului au anunţat, într-un comunicat de presă, că misiunea acestuia este de a combate concepţia potrivit căreia oamenii au o atitudine de neîncredere şi dispreţ faţă de religia celorlalţi, iniţiativa propunându-şi de asemenea să încerce să contribuie la reducerea numărului de acte de violenţă comise în numele religiei.

Rabinul dr. Alon Goshen-Gottstein, directorul The Elijah Interfaith Institute, a declarat că acest vine cu o nouă perspectivă teologică ce susţine nevoia de prietenie interconfesională.

"Nu putem nega că în cărţile multor religii pot fi regăsite texte care nu sunt foarte deschise, care sunt chiar ostile faţă de adepţii altor religii", a susţinut acesta într-o declaraţie. "Prin urmare, când cei mai importanţi lideri religioşi fac apel la prietenie, ei afirmă de fapt un anumit mod de practicare a religiei şi de respingere a alteia".

Cei 22 de lideri care au făcut acest apel reprezintă un spectru larg de credinţe religioase - sikhism, budism, hinduism, islamism, iudaism şi creştinism. Fiecare dintre ei a contribuit cu o declaraţie personală, concepută special pentru proiect.

Mai multe clipuri video în care apar liderii religioşi, subtitrate în mai multe limbi, pot fi văzute pe canalul Make Friends de pe YouTube.

"Unul dintre lucrurile minunate ale petrecerii timpului cu oameni complet diferiţi de tine este că îţi oferă ocazia de descoperi cât de multe aveţi în comun. Aceleaşi temeri, aceleaşi speranţe, aceleaşi preocupări", a subliniat şi Lordul Jonathan Sacks, fost şef rabin al Marii Britanii, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
apel lideri lideri religiosi