APEL către Maia Sandu și Klaus Iohannis: Uniți România și Republica Moldova! Ce lideri politici de la București au primit un mesaj un similar
Zeci de personalități din Basarabia cer, printr-un apel adresat lui Klaus Iohannis și președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, ca cele două state să se unească. Semnatarii documentului cer simultan comunității internaționale să susțină reîntregirea neamului românesc.
85 de deputați basarabeni din Parlamentul Independenței și personalități marcante ale Mișcării de renaștere națională din Republica Moldova cer ca Basarabia și România să se unească. În acest sens, au trimis un apel către președintele României, Klaus Iohannis și către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Pe lângă cei doi șefi de stat, scrisoarea este adresată și premierului Nicolae Ciucă, președintelui Senatului, Florin Cîțu, președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și omologilor lor din Moldova.
În același timp, oamenii de seamă din Republica Moldova care își doresc unirea cu țara noastră fac apel și la diplomații din București și din Chișinău să facă demersuri către SUA și ONU. Basarabenii speră astfel să convingă marile puteri să susțină potențiala unire.
Documentul invocă drept motive pentru unire dreptul înnăscut, natural, legal şi legitim al unității naționale, dar și contextul politico-economic internațional din ce în ce mai instabil din cauza războiului din Ucraina. Chiar dacă atât Maia Sandu cât și Klaus Iohannis au dat numeroase asigurări de la începutul războiului că Republica Moldova nu este în pericol să fie atacată de Putin, bombardamentele de la Odessa i-au făcut pe moldoveni să se teamă că ei ar putea fi următorii pe lista neagră. Așa că autorii apelului spun că există, totuși, riscul ca Republica Moldova să fie o țintă, iar acest lucru nu poate fi ignorat.
Foștii parlamentari moldoveni au introdus în apelul lor și o serie de documente care, speră ei, să le susțină demersul. Printre acestea se regăsește Actul Unirii Basarabiei cu România, votat în 1918 de Parlamentul Sfatul Țării de la Chișinău și care este încă în vigoare. Alte documente alese de personalitățile care au întocmit apelul sunt Declarația de Independență a Republicii Moldova și Tratatul de la Paris din 1920, prin care unirea Moldovei și a României era recunoscută de către marile puteri.
Autorii demersului mai susțin că unirea este o oportunitate din considerente spirituale, culturale, istorice, economice și chiar militare. Moldovenii speră și ca Basarabia să fie pusă sub scutul de care România beneficiază deja.