MENIU

Apare un nou stat în inima Europei? Scoția organizează referendum pentru independență

Un nou stat în Europa

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat joi un nou proiect de lege privind organizarea unui referendum pentru independență.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat joi un nou proiect de lege privind organizarea unui referendum pentru independență, transmite AFP.

La momentul votului pentru Brexit, Scoția a făcut notă discordantă, premierul scoțian anunțând că Parlamentul ar putea bloca, prin veto, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Spre deosebire de englezi, majoritatea scoţienilor au votat la referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Edinburgh au avertizat, la scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, că teritoriul şi-ar putea cere din nou independenţa de Londra şi că vor face totul pentru a "proteja locul Scoţiei în UE".

Pe de altă parte, Comisia Europeană a subliniat sâmbătă că Scoţia face parte din Marea Britanie, i se aplică prevederile constituţionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculaţii.

Un sondaj dat publicităţii duminică arată că 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scoţia să se despartă de Marea Britanie. În 2014, la un referendum organizat în acest sens, 45% dintre alegători au votat pentru independenţă. Mulţi au votat împotrivă de teamă că, în cazul obţinerii independenţei, Scoţia ar fi rămas în afara UE. În consecinţă, ţara a rămas în Regatul Unit.

PROMOTIE LA eMAG! TOATE OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!

Mai multe articole despre:
Scoţia referendum scotia