MENIU

Apărarea Mariupolului, CONSOLIDATĂ! Regimentul Azov a primit întăriri - anunțul Kievului

Bombardament Mariupol (sursă: azov.org.ua)

Mariupolul nu se lasă cucerit cu una-cu două. O dovedește faptul că opune rezistență de 49 de zile atacurilor continue ale armatei ruse, în ciuda dificultăților cu care se confruntă atât din punctul de vedere al aprovizionării cu hrană și apă, cât mai ales cu arme. Vestea bună a fost dată de consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici, care a declarat, miercuri, că, după o „manevră riscantă”, pușcașii marini din batalionul 36, despre care rușii susțineau că s-au predat, au reușit să facă joncțiunea cu regimentul Azov, relatează CNN. Anunțul său vine într-un moment extrem de delicat, cotrazicând, practic, propaganda rusă, care afirma contrariul. 

Potrivit lui Arestovici, „în Mariupol, în urma unei manevre riscante, unitățile Brigăzii 36 de pușcași marini au pătruns pentru a [se alătura] regimentului Azov”.

„Asta se întâmplă când ofițerii nu-și pierd capul, ci mențin ferm comanda și controlul trupelor”, a mai spus oficialul de la Kiev.

Arestovici a mai afirmat că „apărătorii orașului, acum împreună, și-au întărit serios zona de apărare”.

Apărătorii orașului, unde aproximativ 100.000 de civili sunt, în continuare, prinși în mijlocul dezastrului produs de ruși, s-au luptat pentru a deține părți din port și Azovstal, o fabrică de oțel gigantică care se află la periferia estică a Mariupolului.

Armata rusă a afirmat, într-o declarație făcută astăzi, că 1.026 de pușcași marini ucraineni -- inclusiv 162 de ofițeri și 47 de femei - s-ar fi predat în vecinătatea fabricii de siderurgie Ilici din Mariupol. Afirmația nu a putut fi verificată.

Rusia a concentrat un efort intens de propagandă în jurul bătăliei pentru Mariupol, susținând că a ocupat poziții cheie în oraș, chiar dacă forțele ucrainene au continuat să reziste.