MENIU

Apa de la robinet poate duce la Alzheimer. Ce NU trebuie să conțină

Consumul pe o perioadă îndelungată a unor mici cantități de litiu poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer și a altor forme de demență.

Litiul este un element chimic prezent în mod natural în apa potabilă din Danemarca, însă nivelurile variază în funcție de localitate.

Echipa de cercetători a comparat cantitatea de litiu estimată în apa potabilă din 275 de orașe cu ratele demenței, inclusiv a bolii Alzheimer, din respectivele zone.

Locuitorii care fuseseră diagnosticați cu demență între anii 1995 și 2013 consumau niveluri mai mici de litiu în comparație cu persoanele care aveau un nivel mai mare al acestui element în apa potabilă. Însă, a fost observat un nivel mediu de consum asociat unui risc de demență crescut sau neschimbat.

În comparație cu persoanele a căror apă potabilă conținea între 2 și 5 micrograme de litiu pe litru, nivel care a servit drept referință, rata de demență a fost cu 22% mai mare atunci când apa avea o concentrație de 5 până la 10 micrograme. Nivelurile între 10,1 până la 15 micrograme nu au avut niciun efect asupra acestui risc. Însă, în cazul nivelurilor între 15,1 și 27 micrograme pe litru riscul de demență a părut să scadă cu 17% în comparație cu zonele în care nivelurile au fost între 2 și 5 micrograme, conform agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
apă litiu