MENIU

Anunţul Regelui Mihai I de România: Nicolae nu mai este principe al României

<p>Principele Nicolae</p>
Principele Nicolae şi Regele Mihai, la Palatul Elisabeta
Principele Nicolae

Nicolae nu mai este principe al României, începând cu data de 1 august 2015. Anunţul a fost făcut de biroul de presă al Regelui Mihai I de România.

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită comunicatul atașat privind decizia Majestății Sale Regelui de a retrage nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală", precum și de a îl exclude din Linia de Succesiune la Coroana României.

Nicolae era al treilea în ordinea succesiunii, înainte de a fi făcut acest anunţ.

Zoe Petre a comentat anunţul, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV: "Nu cred că e cazul să comentăm noi prea mult. E o surpriză pentru multă lume.

Nicolae nu mai este Principe al României. Motivele le-a explicat consilierul Casei Regale

Daţi-mi voie să consider că Majestatea sa are toate informaţiile pentru a lua cea mai bună decizie şi trebuie să fim încrezători că face cea mai bună alegere. E posibil să îşi dorească să îl ţină mai departe de linia 1 a politicii din România, experienţă care poate fi traumatizantă pentru un tânăr. "

Redăm integral comunicatul:

"Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele".

Portretul lui Nicolae, nepot al Regelui Mihai I de România. Imagine emblematică cu cei doi

Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills este fiul principesei Elena şi nepotul regelui Mihai. Prinţul s-a stabilit în România în luna septembrie 2012. În 2010, prinţul Nicolae a fost decorat de bunicul său la Palatul Elisabeta şi a făcut turul României.

Conform unei biografii făcute publice de Casa Regală a României, Nicolae a lucrat pentru World Challenge (o companie care îi introduce pe copii în lumea sporturilor). Are în egală măsura experienţa lucrului într-o companie multinaţională, dar nu s-a dat în lături nici de la joburile de chelner, vânzător la supermarket sau figurant la filmări.