Anunţul făcut de Papa Francisc. Biserica Catolică este consternată
Papa Francisc a afirmat, joi, că va crea o comisie care să analizeze posibilitatea ca și femeile să poată deveni diaconi în Biserica Catolică, având astfel dreptul - deținut exclusiv de bărbați în prezent - de a sluji la anumite evenimente, cum ar fi botezul și căsătoria.
"Cred că da, ar fi bine pentru Biserică să clarifice această problemă. Sunt de acord. Voi acționa pentru a se face ceva în acest sens", a afirmat Jorge Bergoglio, în cursul unei audiențe acordate unui grup de 900 de călugărițe din Uniunea Internațională a Starețelor.
Răspunzând unei întrebări adresate de una dintre participantele la întâlnire, el a spus că, în urmă cu ceva timp, a discutat cu un ''profesor înțelept'' în legătură cu femeile diacon '''din primele secole ale Bisericii, dar nu se știe ce rol jucau cu adevărat''. Totodată, el a acceptat propunerea făcută de călugăriță în legătură cu înființarea unei comisii care să studieze dacă este bine ca și femeile să poată fi diaconi. ''Mi se pare util ca o comisie să clarifice aceste lucruri'', a menționat Papa, conform Agerpres.
În Biserica Catolică, diaconii pot rosti părți din slujba religioasă, oficia la botezuri, nunți și înmormântări. În schimb, numai preoții pot da împărtășania și asculta spovedania credincioșilor.
Calitatea de diacon a fost mult timp o etapă spre preoție, dar Conciliul Vatican II a restabilit diaconatul permanent, accesibil și unor bărbați căsătoriți, care acoperă adesea lipsa de preoți sau îi asistă când sunt foarte ocupați, precizează AFP.
Papa Francisc și-a exprimat de mai multe ori dorința de a îndrepta inegalitatea flagrantă dintre bărbați și femei în cadrul Bisericii Catolice, dar până în prezent a luat prea puține măsuri concrete în acest sens. Suveranul pontif a reafirmat recent, de altfel, că nu se pune problema ca femeile să devină preoți, arătând că predecesorii săi și îndeosebi Papa Ioan Paul al II-lea au analizat îndelung această propunere, la care au răspuns în cele din urmă negativ, încheie AFP.