MENIU

Iohannis, scos definitiv din cărți pentru șefia NATO. Stoltenberg îl indică pe Mark Rutte. Presa olandeză spune că liderul român își va anunța retragerea

Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura în martie, dar n-a reușit să-l convingă pe Joe Biden / Foto: Administrația Prezidențială

Speranțele președintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO par să fi luat sfârșit. Într-o singură zi, liderul român a primit trei anunțuri care practic l-au lăsat fără susținere. După ce singurii lideri europeni care încă nu se pronunțaseră tranșant s-au decis în favoarea premierului olandez Mark Rutte, chiar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că selecția viitorului șef al Alianței Nord-Atlantice este foarte aproape. 

„Cred că este evident că suntem foarte aproape de o concluzie în alianță pentru ca aliații să aleagă următorul secretar general. Și cred că este o veste bună”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Washington.

Declarația șefului NATO vine la scurt timp după ce premierul ungar Viktor Orban a anunțat pe pagina sa de X că țara sa este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte, după ce acesta din urmă și-a exprimat angajamentul de a menține în cazul Ungariei derogările de la eforturile NATO de susținere a Ucrainei, potrivit HotNews.

Klaus Iohannis, tot mai departe de șefia NATO. Viktor Orban, vot cheie pentru numirea noului lider al Alianței

Tot marți a venit confirmarea susținerii lui Rutte și dinspre președintele slovac Peter Pellegrini, care inițial ar fi preferat un candidat „geografic” mai apropiat din Europa Centrală și de Est, cum ar fi președintele român Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, absent de pe lista noilor lideri ai lumii. Ce șanse mai are la o funcție europeană

Presa din Olanda scrie că Klaus Iohannis se va retrage

Totodată, prim-ministrul olandez în exercițiu Mark Rutte este dat ca sigur succesorul lui Jens Stoltenberg în publicația de știri olandeză NOS, care citează surse apropiate subiectului, și care titrează că președinte român, Klaus Iohannis, se va retrage din cursă.

Publicația subliniază reacția lui Jens Stoltenberg care și îl numește pe Rutte „un candidat puternic” și că selecția noului secretar general este aproape gata.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României. Toți cei 32 de membri ai alianței militare trebuie să fie de acord cu numirea, iar în acest moment Rutte mai are nevoie de sprijinul României.

Klaus Iohannis, față în față cu liderii europeni de la Bruxelles! Se pregătește să se retragă din cursa pentru șefia NATO?

Mai multe articole despre:
iohannis nato rutte retragere iohannis geoana