MENIU

Anunț pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson. Când pot face rapelul și ce ser vor primi

Date despre rapelul cu Johnson&Johnson. Foto: Profimedia

Andrei Baciu declarat, miercuri, că persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson ar putea primi rapelul, cel mai devreme, la sfârșitul lunii octombrie. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat însă că se așteaptă datele știițifice și aprobările de la EMA și FDA. 

Baciu a explicat că, momentan, persoanele vaccinate cu acest ser nu pot primi rapelul pentru că, în primul rând, nu au trecut șase luni de la prima doză.
Dacă această doză de rapel va fi aprobată, se va face cu același ser, a mai spus vicepreședintele CNCAV.

”Principiul în vaccinologie este următorul: administrarea iniţială, dobândirea unei imunităţi iniţiale, ulterior reîmprospătarea imunităţii dobândite iniţial cu o doză de rapel. Există câteva date ştiinţifice, publicate în parte, prin care administrarea unei doze suplimentare vine la fel cu reîmprospătarea răspunsului imunitar.
Pe datele care au fost publicate până în acest moment, vorbim de o doză din acelaşi vaccin, adică o doză de Johnson&Johnson. Este un element important de menţionat. Ne dăm seama că o viitoare doză de Johnson&Johnson va avea beneficii, dar aceasta nu devine o recomandare fermă, oficială, până nu se întrunesc toate datele ştiinţifice suficient de robuste. Deciziile nu se iau, aşa, în speranţa că o să fie bine”, a declarat Baciu la un post TV.

Secretarul de stat a spus că este posibil că administrarea rapelului să înceapă la finalul lunii octombrie sau din noiembrie, dar a subliniat că acest lucru va fi anunțat în urma rezultatelor științifice. Baciu a adăugat că trebuie o aprobare oficială a FDA şi a Agenţiei Europene a Medicamentelui.

Persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca pot face a treia doză cu serul Pfizer sau Moderna.