ANUNŢ ÎNGRIJORĂTOR de la Banca Centrală a Ucrainei
Banca centrală ucraineană a anunţat vineri că a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maximă care poate să fie retrasă zilnic la băncile din ţară, în contextul în care ţara riscă falimentul, relatează AFP.
Moneda ucraineană, grivna, s-a depreciat cu un sfert din valoare de la începutul anului. Îngrijorările investitorilor se multiplică pe fondul crizei politice care a antrenat îndepărtarea lui Viktor Ianukovici de la conducere şi al tensiunilor separatiste proruse din Crimeea.
Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată, dacă nu primeşte rapid o "perfuzie" financiară internaţională.
Potrivit şefului Guvernului de tranziţie Arseni Iaţeniuk, datoria publică ucraineană se ridică la suma de75 de miliarde de dolari, de două ori mai mare decât în "2010, când Ianukovici a ajuns la putere".
FMI a primit joi o solicitare oficială de ajutor din partea Ucrainei şi s-a declarat "pregătită să-i răspundă", a anunţat directoarea generală Christine Lagarde. Ucraina a anunţat anterior că are nevoie de un ajutor în valoare de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani.
Rusia, care a promis anul trecut un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat plăţi în valoare de trei miliarde de dolari în acest stadiu, a apreciat că nu are "obligaţia legală" să plătească restul, în contextul în care Ianukovici a fost înlăturat de la putere.
Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat că Statele Unite vor garanta un împrumut în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina. În plus faţă de garanţia americană, Kerry a a anunţat că "europenii reflectează" la garantarea unui împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru ţară.
Fosta putere nu a ascuns faptul că recesiunea, pe care a amorsat-o la sfârşitul lui 2013, a fost principalul motiv care a determinat-o să renunţe, în mod brusc, la sfârşitul lui noiembrie, la un acord de asociere cu Uniunea Europeană, obţinând, în schimb, un plan de salvare din partea Rusiei, în prezent foarte nesigur.
Autorităţile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a susţine moneda pe parcursul anului trecut, în contextul în care ţara se afla în recesiune, iar rezervele valutare au atins un nivel periculos de scăzut.