Anunț crucial privind aderarea României la Schengen. Europarlamentar român: Votul din PE asupra noii rezoluţii va avea loc în iulie
Votul în plenul Parlamentului European asupra rezoluţiei bazate pe petiţia depusă de societatea civilă din România prin care se cere contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen va avea loc cu siguranţă în sesiunea din iulie de la Strasbourg, respectiv între 10 și 13 iulie, a anunțat, joi, eurodeputatul Vlad Gheorghe, într-o postare pe Facebook.
"România în Schengen! Vești bune din Parlamentul European, unde astăzi am avut discuția finală privind rezoluția în favoarea aderării României la spațiul unic de circulație european. Votul în plenul Parlamentului va fi cu siguranță în sesiunea de luna viitoare de la Strasbourg, între 10 și 13 iulie.
Textul final va conține toate punctele de interes pentru țara noastră:
- cerem un nou vot pentru aderare musai până la finalul acestui an
- votul trebuie să fie bazat strict pe criteriile necesare pentru Schengen
- spunem clar că decizia de a lăsa România și Bulgaria în afara Schengen este una discriminatoare pentru români și bulgari, cu atât mai mult pentru cei din diaspora care pierd timp, bani, nervi când revin în țară
- solicităm compensarea financiară pentru toate costurile cauzate de neaderare, în ciuda îndeplinirii condițiilor încă din 2011", a transmis europarlamentarul român.
"Această rezoluție pe care sunt convins că o vom adopta în Parlamentul European cu majoritate transpartinică pune presiune suplimentară în favoarea României. Toate grupurile europarlamentare, toate familiile politice europene susțin rezoluția, pentru că forma pe care am negociat-o este cea mai bună posibil, corectă din punct de vedere al legislației și jurisprudenței comunitare", a mai spus Vlad Gheorghe.
Potrivit acestuia, îmbucurător este că europarlamentarii români au lucrat împreună pe acest subiect. "Cu toții am înțeles că este o prioritate pentru țara noastră și am reușit să punem deoparte orice interes de partid, individual sau de grup ca să avem această rezoluție, ea să fie votată fără emoții și să contribuie la binele comun al românilor de a fi în Schengen cât mai curând.
Pentru cei care critică acest demers pe care l-am inițiat în Comisia pentru Petiții, spunând că ”nu rezolvă nimic”, întrebarea este ce alt demers fac oficialitățile care ar fi trebuit să se asigure că românii nu mai stau prin vămi și nu mai sunt umiliți pe la cozi prin Europa? Astăzi este Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg, aderarea României și Bulgariei - nicăieri pe agenda oficială. Ce-ar trebui să facem, să stăm să ne uităm la Bode și să ne-așteptăm să ne bage-n Schengen?
Avem susținerea Parlamentului, Comisia Europeană și comisarul de resort, Ylva Johansson au reafirmat azi angajamentul pentru aderarea noastră în 2023, iar președinția spaniolă din a doua parte a anului este hotărâtă să sprijine România și Bulgaria. Dar trebuie să ne ajutăm și singuri, ca eforturile tuturor unite să dea rezultatul mult așteptat: românii să se bucure pe deplin de dreptul la liberă circulație peste tot în cadrul spațiului unic european", a mai spus europarlamentarul român.