Anunț crucial așteptat de sute de mii de români. Ce decide azi BNR în legătură cu dobânzile?
Este ședință crucială la Banca Națională a României în ceea ce privește ratele românilor! Consiliul de Administrație decide azi dacă majorează din nou dobânda cheie. Analiștii vin cu două scenarii: fie BNR va menține dobânda cheie la nivelul de 7% deși prognoza arată că inflația se va menține la un nivel ridicat, fie dobânda va crește din nou. Într-un singur an, ratele românilor s-au dublat și se anunță noi majorări pentru cei care au credite calculate în funcție de IRCC.
Potrivit analiștilor, banca centrală are 2 scenarii, fie majorează din nou dobâbda cheie, fie o menține la nivelul anterior. Mai probabilă este cea de-a 2-a variantă, mai ales că dobânzile la creditele luate de persoane fizice a atins pragul de suportabilitate, potrivit analistului Adrian Negrescu.
La prima şedinţă a boardului BNR din 2023, din ianuarie, banca centrală a majorat dobânda cu 0,25 pp, până la 7%, după cele opt creşteri operate în 2022, încetinind ritmul şi renunţând şi la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.
Inflaţia va continua să scadă în 2023, urmând să ajungă la o singură cifră, după ce în a doua jumătate a anului 2022 a urcat la maximul ultimelor două decenii, apropiindu-se de 17%, astfel că BNR ar putea să menţină la şedinţa de politică monetară de astăzi dobânda-cheie la 7%, după cum anticipează majoritatea analiştilor.
De la începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019, a scăzut la an, cea mai mică valoare din ultimele aproape 6 luni. Pentru românii care au de plătit rate, semnalul este unul pozitiv, pentru că scăderea ROBOR se traduce în reducerea ratelor plătite lună de lună.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.