Anunț CRUCIAL al EMA pentru evoluția pandemiei în următoarele zile în Europa - Ce se întâmplă cu PASTILELE anti-COVID-19
Agenția Europeană a Medicamentului a făcut un anunț foarte important, luni, pentru evoluția pandemiei de COVID-19.
EMA a anunțat că lansează examinarea accelerată a pastilei antivirale orale molnupiravir împotriva COVID-19 dezvoltată de Merck. Compania farmaceutică americană Merck a depus pe 11 octombrie la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) cererea de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său anti-Covid.
Medicamentul este uşor de administrat şi care ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca şi complementar vaccinurilor. Pastila dezvoltată de Merck reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50% pentru pacienții cu cazuri ușoare sau moderate de COVID-19.
„Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a lansat un examen continuu al medicamentului antiviral oral Molnupiravir dezvoltat de Merck în tratarea covid-19 la adulţi”, ceea ce permite o accelerare a procedurii, a anunțat EMA într-un comunicat de presă.
Potrivit rezultatelor preliminare ale unor studii ale Merck şi unor studii clinice, „medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în corp, împiedicând astfel spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid-19”, mai transmite EMA.
Ce se întâmplă dacă este aprobată accelerarea procedurii pentru pastila Merck - Cât vor avea de câștigat bolnavii de COVID-19
Aprobarea medicamentului denumit Molnupiravir ar reprezenta un progres major şi ar permite o reducere cu uşurinţă a formelor grave ale bolii.
Antivirale ca Molnupiravir acţionează printr-o reducere a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala.
Administrarea medicamentului unor bolnavi la câteva zile după un test pozitiv ar conduce cu o reducere la jumătate a riscului spitalizării şi morţii, potrivit unui studiu realizat de Merck - denumit MSD în afara Statelor Unite.
EMA a anunțat că urmează să evalueze dacă Molnupiravir respectă normele europene obişnuite în domeniul eficienţei, siguranţei şi calităţii.