Anunţ bombă de la ministrul Muncii: impozitare progresivă de la 1 ianuarie 2018
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, i-a luat fața ministrului Finanțelor și a anunțat, într-o declarație făcută Realității TV, că de la 1 ianuarie vom trece la impozitarea progresivă, cu două cote, 0 și 10 la sută. De asemenea, presiunea fiscală asupra muncii va scădea de la 43 la 35 la sută. Deși, la prima vedere, măsura ar încuraja creșterea veniturilor, economiștii sunt destul de rezervați şi susţin că majorările salariale se vor simţi numai în cazul bugetarilor
Ministrul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că de anul viitor Guvernul va renunța la cota unică de impozitare de 16 la sută. În schimb, vor fi introduse două cote în funcţie de veniturile angajaţilor.
"De la 1 ianuarie scad contribuţiile pe salariu, ajung la 35%, iar impozitul pe venit devine la zero la sută pentru cei cu un salariu sub 2.000 de lei şi de 10% peste 2.000 de lei", a spus LIA OLGUŢA VASILESCU, ministrul Muncii.
Anunțul este cu atât mai surprinzător cu cât vine din parte ministrului Muncii. Viorel Ştefan, ministrul Finanțelor, s-a ferit să vorbească până în prezent pe marginea acestui subiect!
"Doar aceste două măsuri fără a creşte niciun leu salariu vor duce la o creştere a netului cu 15%. Măririle pe care noi le facem la bugetari se vor răsfrânge şi la cei care sunt angajaţi în privat", a mai spus LIA OLGUŢA VASILESCU.
La prima impresie o micşorare a taxelor la brut ar avantaja mediul privat, însă doar din punctul de vedere al angajatorului!
"Salariul în privat se negociează doar cel net, atât. Nimic mai mult. Aceasta va fi consecinta şi anume că vor creşte salariile nete doar în mediul de stat pentru că acolo se negociază salariul brut şi se ia în considerare acel salariu brut", spune expertul contabil VALENTINA SAYGO.
Chiar dacă nu a fost estimat un impact al acestei măsuri, economiștii sunt de părere că putem vorbi de ordinul miliardelor de lei în minus la buget. Grav este însă că bugetul asigurărilor sociale are de pierdut cel mai mult, iar în condițiile unui deficit uriaș deja înregistrat, va fi din ce în ce mai greu să vorbim de un sistem de pensii stabil.
În România, impozitul pe venit este de 16 la sută, iar actuala cotă unică a fost introdusă în 2005, când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Până atunci, cotele aplicate au fost progresive, pe cinci grile de venit: între 18 și 40 la sută. Înainte de anul 2000, impozitarea progresivă a ajuns chiar şi la 48 la sută din venituri.