Anunțul despre economia României care declanșează criza la Palatul Victoria
Surse politice anunță că agentia Standard&Poor”s va schimba ratingul Romaniei de la “stabil” la “negativ”. Decizia vine ca urmare a implementării Odonanței 114, care a introdus mai multe taxe în sectorul bancar, telecom și energie și care pune pe butuci Pilonul II de pensii. Aceasi ordonanță ar putea provoca scumpiri în lanț și deprecierea leului, susțin speciliștii în economie.
În cursul zilei de ieri a ajuns, la Guvern, o veste care pică ca un trăsnet. Conform site-ul stiripesurse.ro, vineri, agenția de rating Standard & Poor's (S&P) va schimba ratingul de țară al României, iar perpectiva va fi una negativă.
Conform surselor guvernamentale, în raportul Standard & Poor's (S&P) se va schimba perpectiva României. În prezent, țara noastră are BBB minus/A-3 (stabil), dar după raportul agenției ratingul va deveni BBB minus/A-3 (negativ).
Agenția Standard & Poor's avertiza încă din 2018 că ar putea revizui în scădere calificativul României dacă va considera că schimbările politice ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut.
Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă reapar dezechilibrele externe, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute, ceea ce implică faptul că adâncirea contului de cont curent al ţării va fi finanţat în mare măsură prin datorii.
Ratingul de țară este deosebit de important pentru investitori. În funcție de acesta, investitorii decid dacă vin într-o țară să investească sau nu.
Decizia agenției de rating vine la scurt timp după avertimentele repetate ale Comisiei Europene, prin care se arată că politicile guvernamentale ale României împing țara într-o zonă de risc, iar previziunile Guvernului sunt prea optimiste.