MENIU

Anunț îngrijorător al medicilor. Cum poți face cancer de la apa din piscină

Când transpirația și urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, crește - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology, citat de agerpres.ro. 

Dușurile instalate la piscine nu se află acolo întâmplător, însă nu toți le folosesc înainte să intre în bazin, deși este obligatoriu. Este o mare greșeală fiindcă acest obicei nu numai că nu este igienic, dar poate fi periculos pentru sănătate. Un studiu precedent arătase deja pericolul amestecului de clor și urină: în afară că irită pielea, ochii și nasul, inhalarea acestor gaze ar putea duce la tulburări respiratorii, astm, rinite și bronșite. Noul studiu realizat de cercetători americani merge mai departe, oamenii de știință identificând molecule mutagene care pot afecta ADN-ul.

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eșantioane de apă din 28 de bazine și jacuzzi publice și private și au comparat apa înainte și după utilizare, în perioadă normală și de mare afluență. După analize au identificat peste 100 de subproduse de dezinfecție, provenite din amestecul de transpirație, urină și clor. Cu cât în piscină intră mai multă lume, cu atât potențialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intră cel mai des în bazin sunt și cel mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observată o creștere a patologiilor respiratorii și de cancer la vezică în rândul înotătorilor profesioniști și a personalului care lucrează la bazine în Statele Unite.

Pentru a profita de avantajele prezenței în piscină fără teama de boli, se recomandă schimbarea regulată a apei, duș înainte de intrarea în bazin și, bineînțeles, abținere de la urinarea în apă. După testarea eșantioanelor in vitro, rezultatele au arătat că apa din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet. În ceea ce priveșe apa din jacuzzi, aceasta prezenta un risc de 4,1 ori mai mare să producă pagube celulare.

Mai multe articole despre:
apă cancer piscină