MENIU

Anul bisect 2016 aduce fenomene uluitoare. Ce spune numerologia

An bisect 2016

2016 este un an bisect, deci luna februarie va avea 29 de zile. Este vorba despre o particularitate care se succede o dată la patru ani şi care corectează diferenţele calendaristice.

Anul 2016 este an bisect. Asta înseamnă că luna februarie are 29 de zile. Dacă astronomic totul se reduce la o explicaţie simplă, din punct de vedere al numerologiei anul bisect dezvăluie o serie de curiozităţi.

Din patru în patru ani, luna februarie are 29 de zile. Aceşti ani pot fi recunoscuţi după faptul că numărul lor se divide cu 4, deci trebuie să fie multiplu de 4. Un lucru ciudat, însă, se întâmplă atunci când vorbim de anii care se termină în două zerouri, sau anii seculari precum 2100, 2200 etc.

"De exemplu, 2100, deşi se împarte la 4, nu o să fie an bisect. Anii care se termină în două zerouri, anii seculari - aşa se numesc - sunt bisecţi doar dacă primele două cifre sunt divizibile cu 4. Anul 2000 a fost an bisect pentru că 20 se împarte la 4, dar 2100 nu va fi. Următorul an bisect va fi 2400, pentru că anii seculari sunt bisecţi doar din 400 în 400 de ani", spune Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare.

Practic, ne putem considera norocoşii care au avut ocazia să trăiască un an secular bisect, aşa cum a fost anul 2000. Până peste aproape 400 de ani nu va mai fi unul. Mai precis, un an este bisect dacă este divizibil cu 4, exceptând cazurile când este divizibil cu 100 fără a fi divizibil cu 400, potrivit Adevarul.ro.

Specialistul a mai explicat că există posibilitatea să avem opt ani în care să nu existe an bisect. Cum este posibil şi cand se va întâmpla asta, ne spune tot directorul Complexului Astronomic din Baia Mare.

"Între 2096 şi 2104 o să fie 8 ani comuni, 8 ani cu 365 de zile". Asta, continuă el, pentru că, deşi anul 2100 este divizibil cu 4, e un an secular, adică se termină în două zerouri, dar 21 nu se împarte la 4.

De când a început tradiţia anului bisect

Plasarea anilor bisecţi o dată la patru ani a fost impusă de Dionisie cel Mic, un călugăr din Turcia, în jurul anului 200 d.Hr. Dionisie cel Mic a constatat diferenţa dintre calendarul iulian şi timpul real.

Dacă acest lucru nu s-ar fi corectat, o dată la 500 sau 600 de ani, solstiţiul de vară ar fi putut urma solstiţiului de iarnă şi viceversa. Călugărul a stabilit că, pentru ca datele să coincidă în timp a fost necesar ca luna februarie să aibă o zi în plus.

Există şi o legendă care ne explică de ce luna februarie are, din patru în patru ani, o zi în plus. Se spune că Sfântul Casian, sărbătorit pe 29 februarie, s-ar fi dus la Dumnezeu să-i ceară să fie şi el onorat, să aibă o zi a lui, la fel ca şi alţi sfinţi, însă Ziditorul a fost numulţmit de măsura faptelor bune pe care le-a săvârşit şi, supărat, i-a spus sfântului să plece şi să se întoarcă doar din patru în patru ani.

Puteri speciale şi superstiţii în anii bisecţi

Credinţele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecţi au puteri speciale sau ar putea fi vindecători.

De asemenea, este bine să nu vă căsătoriţi în acest an pentru că riscaţi să vă despărţiţi după cîteva luni. Dacă vreţi să divorţaţi, mai gândiţi-vă o dată pentru că aţi putea rămîne singuri tot restul vieţii.

Nu este bine să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine nici să demaraţi o afacere sau să construiţi o clădire pentru că nu veţi avea spor, potrivitziarului Unirea.

O credinţă aparte spune că o dată la patru ani, ciupercile din pădure devin, toate, otrăvitoare, de aceea, în acest an nu se culeg ciuperci. Credinţa populară însă spune că argintul este cel care ne fereşte de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor de argint. Acestea ajută la întărirea aurei energetice, scrie aceeaşi sursă.

Mai multe articole despre:
an bisect bisect