MENIU

Antioxidanţii te pot îmbolnăvi

Antioxidanții ar putea favoriza proliferarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de plămâni, notează cotidianul Le Nouvel Observateur.

Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista medicală americană Science Translational Medicine arată că suplimentele de vitamine antioxidante accelerează dezvoltarea leziunilor precanceroase sau cancerele precoce de plămâni la șoareci și la celule umane în laborator. Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să elucideze acest mecanism.

Antioxidanții, cum sunt vitaminele A, C și E, permit neutralizarea radicalilor liberi produși de organism. Radicalii liberi asigură curățarea organismului, prin permanenta eliberare a celulelor vechi sau defectuoase. Însă, în număr mare, ei devin nocivi, din cauza puterii lor antioxidante crescute, care poate afecta celulele, accelera procesul de îmbătrânire și provoca cancere.

Mult timp, oamenii de știință au crezut că antioxidanții pot ajuta la prevenirea tumorilor canceroase, astfel că beneficiile antioxidanților au fost adesea mult lăudate. Însă, mai multe studii clinice recente sugerează că aceștia nu au de fapt niciun efect în combaterea, de exemplu, a cancerului de plămâni. Mai rău, antioxidanții pot chiar să crească riscul de a dezvolta cancer la anumite grupuri vulnerabile, cum sunt fumătorii.