Antibioticele pot îmbolnăvi bebeluşii! Ce afecțiuni grave pot provoca
Administrarea de antibiotice copiilor şi femeilor însărcinate presupune foarte multe riscuri, iar medicii trag un nou semnal de alarmă: renunţaţi la automedicaţie şi adresaţi-vă specialiştilor!
Internetul abundă de informaţii despre antibiotice, descrise drept un rău necesar, cu mare eficienţă împotriva infectiilor bacteriene. Am fost învăţaţi ani de-a rândul că putinele rezerve pe care trebuie sa le avem sunt cele legate de necestiatea unei antibiograme inainte de utilizare, cu exceptia cazurilor grave si mai ales urgente, cand se preteaza prescrierea unui antibiotic de spectru larg.
De asemenea, ni s-a spus că pe durata utilizarii si după administrare, organismul este mai sensibil la agenti patogeni si de aceea trebuie sa ne ferim de aglomerari. Sau că flora bacteriana are de suferit, deci tratamentul trebuie dublat cu un probiotic. Si cam atat. Ei bine, medicina a avansat, iar studiile mai recente demonstrează că antibioticul nu face diferenta dintre bacteriile care trebuie distruse si cele care fac parte din stratul natural care ne protejaza.
Mai precis, dupa un tratament cu antibiotice de 5 zile, durata minima recomandata de medici, flora intestinala are un timp indelungat de refacere, ceea ce poate duce la tulburari digestive foarte grave. Mamele care au primit antibiotice in timpul sarcinii risca sa dea naştere unor copii cu dereglari ale diferitelor aparate si sisteme sau anomalii incompatibile cu o viata normala. Asta deoarece antibioticul ataca functiile vitale ale celulelor care produc proteine.
Este demonstrat ca nu exista antibiotice fără efecte nocive asupra mamei si copilului, astfel ca putem spune ca pana si alaptarea unui nou-nascut de la o mama care a primit antibiotic este o decizie nocivă. Sugarii tratati cu antibiotic sunt supusi riscului de a deveni alergici si a avea un sistem imunitar deficitar. Infectiile bacteriene din timpul copilariei contribuie la formarea unui sistem imunitar puternic, ajutand organismul sa se protejeze impotriva infectiilor sau a alergiilor.
Antibioticele afecteaza si dantura, astfel ca utilizarea lor la bebelusii de pana la 6 luni poate duce la aparitia unor pete alb-galbui pe smalţ, pete care sunt ireversibile. Ultimele cercetari arata ca antibioticele nu sunt neaparat necesare in tratarea infectiilor urechilor copiilor, dar ele sunt prescrise, in ciuda faptului ca efectele pot fi grave, cum ar fi pierderi de echilibru, hipoacuzie sau chiar surditate ireversibila.
Pe scurt, plaja afectiunilor date de utilizarea antibioticelor este foarle larga, de la complicatii la nivelul tubului digestiv, la dereglarea structurii oaselor, pana la afectiuni ale creierului, prin afectarea centrului vorbirii. Meditaţi la toate acestea!