MENIU

Anthony Fauci NU recomandă amânarea rapelului COVID-19. Avertisment: A doua doză de vaccin - CRUCIALĂ pentru a preveni noi mutații

coronavirus Foto: Pixabay.com

Celebrul imunolog american Anthony Fauci se opune categoric amânării vaccinării COVID-19, în cazul rapelului. Directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA susține că a doua doză de vaccin împotriva COVID-19 este crucială pentru a opri transmiterea coronavirusului și replicarea acestuia. Medicul spune că prin amânarea rapelului este posibilă înmulțirea cazurilor datorită unor noi mutații ale coronavirusului, pentru că se oferă, astfel, „pe tavă”, virusului un teren de joacă, în care se poate replica în voie. În plus, nici persoanele vaccinate nu ar mai fi în siguranță pentru o anumită perioadă de timp, ele putând fi infectate cu noi versiuni ale coronavirusului, dezvoltate din cauza amânării rapelului.

 

Fauci: Virusurile nu pot suferi mutații dacă se oprește replicarea lor

Imunologul american Anthony Fauci avertizează că soluția în pandemia de COVID-19 este doar vaccinarea, completă, singura care poate împiedica virusul să se replice și deci să răspândească noi versiuni prin mutații repetate.

„Trebuie să vă vaccinați, când devine disponibil vaccinul, cât mai repede și cât mai rapid posibil în toată țara”, a avertizat Fauci, consilierul-șef medical al președintelui Joe Biden, într-un briefing de presă al grupului de răspuns la epidemia COVID-19, luni, la Casa Albă, potrivit CNN.

„Virusurile nu pot suferi mutații dacă se oprește replicarea lor. Și, dacă opriți replicarea acestora vaccinând pe scară largă, și nu oferind virusului un teren deschis de joacă în care acesta să continue să răspundă după restricțiile impuse, nu se vor produce mutații”, a mai spus Fauci.

Cea mai bună apărare împotriva evoluției de noi variante este „vaccinarea cât mai rapidă a cât mai multor persoane cu două doze”, subliniază virusologul.

„Strategia primei doze” ar putea fi chiar una periculoasă, susține Fauci. O singură doză a vaccinului Moderna sau Pfizer va oferi o protecție mai scăzută decât două doze, și , prin urmare, ar putea transforma vaccinurile mai ușor de combătut pentru coronavirus, și astfel va putea evolua mai rapid și să infecteze, în plus, chiar și persoane deja vaccinate împotriva COVID-19.

Fauci: A doua doză este crucială pentru oprirea replicării și răspândirea unor variante mai infecțioase

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA susține  că asigurarea administrării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 la timp ar putea fi crucială pentru a preveni răspândirea noilor variante mai infecțioase ale coronavirusului.

Medicul spune că, deși este adevărat că o singură doză ar putea oferi un anumit grad de protecție, nu este nici pe departe la fel de puternică precum imunizarea oferită de două doze.

Fauci a declarat, luni, că de aceea nici nu recomandă administrarea prime idoze unui număr cât mai mare de persoane și amânarea celei de-a doua doze, așa cum a ales și Marea Britanie să facă, așa cum au anunțat și autoritățile medicale române responsabile cu vaccinarea împotriva COVID-19.

„Ai putea neintenționat să selectezi mai multe mutații”, a declarat Fauci în timpul conferinței de presă săptămânale de la Casa Albă privind evoluția pandemiei., adăugând că, tocmai de aceea, „trebuie să mergem în continuare pe ceea ce considerăm că este abordarea optimă, de a continua să vaccinăm cât mai multe persoane posibil cu prima doză dar să ne asigurăm de asemenea că oamenii vor primi a doua doză la timp”.

Două doze ale vaccinurilor Pfizer și Moderna oferă o protecție imunitară de 10 ori mai mare când sunt administrate la timp comparativ cu o singură doză, a afirmat Fauci.

Măsurile de protecție, RESPECTATE și după vaccinare

În plus, Fauci a amintit de importanța respectării în continuare a măsurilor de protecție. 

Fauci a mai spus că el și fiica sa, care au fost vaccinați cu ambele doze, încă respectă măsurile standard privind distanțarea socială și carantină înainte de a se vedea. 

„Sunt vaccinat dublu. Fiica mea este dublu vaccinată. Ultima dată când a încercat să vină acasă, a trebuit să meargă în carantină timp de 14 zile și să fie testată", a spus el. „A fost mare, mare lucru să-mi văd în cele din urmă fiica, în aceeași cameră”, a mărturisit Fauci, vizibil emoționat.

Până în prezent, peste 32 de milioane de americani au primit cel puțin prima doză de vaccin COVID-19, potrivit datelor CDC, citate de CNN, iar peste 9,5 milioane de persoane au primit ambele doze.

SUA continuă să fie pe primul loc în topul negativ al coronavirusului în lume, cu peste 27,7 milioane de cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care peste 476.000 au murit.