MENIU

Antena 3, amendată cu 50.000 de lei pentru "denigrarea" jurnalistei Andreea Pora

Lovitură DEVASTATOARE pentru Antena 3 de la CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze televiziunea Antena 3 cu 50.000 de lei, în urma emisiunii "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, în care Andreea Pora a fost "denigrată", jurnalistei fiindu-i încălcat şi "dreptul la imagine".

Amenda de 50.000 de lei a fost aplicată la propunerea lui Lorand Turos, cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Laura Georgescu şi Christian Mititelu) şi cinci voturi "împotrivă" (Monica Guberbat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Aceştia din urmă au susţinut o altă propunere, cea a lui Radu Călin Cristea, de sancţionare a televiziunii Antena 3 cu somaţie publică.

O altă propunere în acest caz, făcută de Narcisa Iorga - de întrerupere a emisiei programului obişnuit al Antena 3 în prime time, pentru zece minute, şi difuzarea în acest interval doar a textului deciziei de sancţionare a CNA - nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată (şase).

Amenda de 50.000 de lei a fost aplicată televiziunii Antena 3 pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", a articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", a articolului 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine" şi a articolului 32, alineatul 1 din Cod - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor".
În urma difuzării emisiunii "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, CNA a primit 15 reclamaţii. De asemenea, CNA a audiat, în luna ianuarie, în această speţă, mai multe persoane, jurnalişti şi reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale. Printre aceştia s-au numărat Robert Turcescu, Mircea Marian, Dan Andronic, Silviu Sergiu, Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI), Andrei Cornea (Grupul pentru Dialog Social - GDS) şi Gelu Trandafir (Freedom House România).

Cele trei organizaţii au transmis CNA şi o sesizare în care au solicitat Consiliului să analizeze emisiunea "Sinteza zilei" din 14 ianuarie.

"Vă sesizăm cu privire la ediţia din 14 ianuarie 2014 a emisiunii «Sinteza Zilei», în care jurnalistei Andreea Pora i-a fost grav afectată demnitatea umană şi i-a fost încălcat dreptul la propria imagine. Considerăm că în cadrul emisiunii au existat încălcări ale legislaţiei audiovizuale privind dreptul la propria imagine şi în ceea ce îi priveşte pe Cristi Dănileţ, Mircea Marian, Silviu Sergiu, Ion Cristoiu, Robert Turcescu şi Dan Tăpălagă. Apreciem că astfel de emisiuni compromit în ochii publicului noţiunea de jurnalism (care trebuie să fie exigent în raport cu forţele politice şi instituţiile publice), transformând presa într-un instrument de batjocorire a celor cu opinii diferite. Ele aduc grave prejudicii demnităţii persoanelor desemnate drept «ţinte». Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene consacră în primul articol demnitatea umană ca un drept ce trebuie respectat şi protejat, temei al celorlaltor drepturi fundamentale", se spune în sesizarea transmisă CNA de cele trei organizaţii.

În emisiunea respectivă au fost prezentate mai multe imagini cu jurnalişti. Într-unele dintre acestea Andreea Pora era prezentată în timp ce mânca un cârnat, imaginile fiind difuzate în mod repetat.