ANRE, anunț de ultim moment cu privire la tarifele la energia electrică
Tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu 0,34% la nivel naţional, în primul semestru din 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, deşi furnizorii au solicitat o creştere medie cu 10,87%, informează, miercuri, un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a avizat, în şedinţa de azi, 20.12.2017, preţurile pentru energia electrică activă, denumite 'tarif CPC', aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali beneficiari ai serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018. Furnizorii de ultimă instanţă au solicitat, pentru semestrul I 2018, creşterea medie a preţurilor denumite 'tarif CPC' cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017. Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de FUI, cu luarea în considerare a prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul ANRE 92/ 2015, cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat preţurile pentru energia electrică activă denumite 'tarif CPC' pentru semestrul I 2018, rezultând o scădere medie de 0,34% la nivelul întregii ţări, faţă de trimestrul IV 2017", menţionează ANRE, în comunicat.
În urmă cu o săptămână, pe 12 decembrie, ministrul Energiei atrăgea atenţia, în comisiile parlamentare de specialitate reunite pentru a aviza bugetul pe 2018 al ministerului de resort, că preţul energiei pe bursă este mult mai mic decât în alte perioade ale anului şi, cu toate acestea, tarifele finale plătite de consumatori la electricitate nu au scăzut.
"Ministerul Energiei nu este autoritate de stabilire a preţurilor, dar am atras atenţia celor de la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie - n.r.), de fiecare dată când au decis majorări, dacă acestea sunt fundamentate. Putem să ne uităm pe piaţa de tranzacţii zilnice, pentru că de acolo au venit majorările, acum în această perioadă preţurile sunt mult mai mici decât în alte perioade ale anului, dar acest lucru nu se vede şi în tarife", a spus Petcu, răspunzând la întrebarea unui parlamentar.
Potrivit acestuia, consumatorii casnici pot găsi oferte mai bune dacă încheie contracte pe piaţa liberă. De la 1 ianuarie, piaţa de energie va fi complet liberalizată, iar populaţia, care până acum era în regim reglementat, va primi energie la preţurile la care se închid licitaţiile pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU).