Angela Merkel, față în față cu Vladimir Putin. Decizie în conflictul din Orientul Mijlociu
Cancelarul german, Angela Merkel, se va deplasa sâmbătă, 11 ianuarie, în Rusia, într-o vizită întreprinsă la invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru a discuta tensiunile din Orientul Mijlociu şi aplicarea acordurilor de la Minsk. Anunțul a fost făcut luni de Kremlin.
Întâlnirea dintre cancelarul german și liderul de la Kremlin vine după convorbirea dintre președintele francez Emmanuel Macron și Vladimir Putin la câteva ore după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, vineri, pe 3 ianuarie.
"În cadrul discuţiilor, se are în vedere discutarea unor teme de pe agenda internaţională, între care situaţia din Siria, Libia, creşterea tensiunilor în Orientul Mijlociu ca urmare a atacului american de la aeroportul din Bagdad, pe 3 ianuarie", a indicat serviciul de presă al preşedinţiei ruse, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
Atacul Statelor Unite a provocat moartea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, fapt ce a declanşat o escaladare a tensiunii în regiune, Iranul promiţând că se va răzbuna.
La rândul său, Washingtonul a avertizat că vor exista toate tipurile de răspuns la orice acţiune a Teheranului.
Kremlinul a mai precizat că la întrevederea Merkel-Putin se va analiza totodată punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk din 2015 şi a celor convenite în formatul Normandia, pe 9 decembrie, la Paris.
La reuniunea din capitala franceză, în plus faţă de aşteptata întâlnire Putin-Zelenski, s-a ajuns la mai multe acorduri.
Cele două puncte mai concrete au fost angajamentul de a lucra pentru ca o încetare a focului "totală" să devină efectivă până la finalul anului şi tot până atunci să aibă loc un schimb complet de prizonieri.
De asemenea, au cerut implementarea în următoarele patru luni a condiţiilor de securitate şi politice pentru a se putea organiza un scrutin local în Donbas, cu obiectivul unui nou summit în acelaşi interval pentru a analiza aplicarea acestui plan.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a consultat vineri cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak şi a îndemnat Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere, a anunţat, pe 3 ianuarie, Palatul Elysée.
Emmanuel Macron va menţine "contactele strânse" cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, "pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor", a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.
Preşedintele Franţei "îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere" după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, a mai precizat vineri Palatul Elysée.
Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad. În vârstă de 62 de ani, Qassem Soleimani era considerat arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu. Uciderea generalului Qassem Soleimani, liderul Forţei Quds, a generat un val de proteste în Iran.
După ce, imediat după atac președintele Donald Trump a părut să adopte un ton pacifist, la numai o zi, sâmbătă, a ridicat vocea și a avertizat Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur”, dacă republica islamică atacă cetățeni americani sau interese americane.