Angajaţii First Bank, protest la sediul din București după anunțul privind concedierile
Sindicatul Piraeus Bank România, care şi-a schimbat denumirea în First Bank, a anunţat că angajaţii vor protesta vineri, 15 martie, ca răspuns la anunţul băncii cu privire la comasarea a 40 de filiale şi concedierea a aproape 400 de persoane.
Sute de angajaţi ai băncii preluate de americanii de la J.C. Flowers, unul dintre liderii domeniului de private equity din România, vor protesta vineri, cerând majorarea numărului de salarii compensatorii acordate la disponibilizare.
Sindicaliștii din fostul Piraeus Bank plata celui de al 13-lea salariu şi acordarea bonusurilor pe anul 2018. Banca spune că angajații nu au motive să picheteze.
Potrivit CNS Cartel Alfa, vineri, de la ora 17.30, va avea loc o pichetare organizată de către sindicatul din cadrul First Bank, la sediul băncii din București.
Reprezentanţii băncii spun că revendicările sunt lipsite de sens, având în vedere că plăţile au fost făcute, potrivit Adevarul.
„Indemnizaţia anuală (cel de-al 13-lea salariu) a fost plătită integral în 2018 tuturor angajaţilor băncii în lunile iulie şi decembrie. Schemele de plată variabilă aferente anului 2018 au fost plătite în conformitate cu reglementările interne în vigoare pentru toţi angajaţii eligibili din reţeaua teritorială şi centrele de afaceri. Salariaţii care urmează să părăsească banca vor primi toate măsurie compensatorii, aşa cum au fost negociate şi agreate cu sindicatul Piraeus Bank Romania, prin Contractul Colectiv de Muncă. Respectăm dreptul la liberă exprimare a angajaţilor şi dorim să atragem atenţia asupra faptului că banca are datoria şi responsabilitatea de a acţiona astfel încât să asigure un viitor sustenabil business-ului său şi comunităţii din care face parte", au anunţat oficialii First Bank.
Piraeus Bank a fost cumpărată de americanii de la JC Flowers, cu puţin înainte de emiterea OUG 114/2018, cea care impune băncilor o taxă de 2% în funcţie de creşterea ROBOR.
„Taxa pe lăcomie" pare să fi dat peste cap calculele americanilor, care, potrivit aceloraşi surse citate de Hotnews, ar fi intenţionat să repună fosta Piraeus Bank în următorii 3 ani pe linia de plutire, urmând ca apoi să o vândă unei entităţi locale.