MENIU

Angajații din Sănătate, OBLIGAȚI să se vaccineze împotriva Covid, în Franța. Ce riscă cei care se opun

Vaccinarea, obligatorie pentru personalul sanitar din Franța

Personalul sanitar din Franța trebuie să se vaccineze împotriva Sars-Cov-2 pentru a-și putea exercita profesia. Măsura, care intră în vigoare pe 15 septembrie, vizează aproximativ 2,7 milioane de persoane. 

Potrivit Guvernului, până la 15 septembrie, pentru a putea continua să meargă la muncă, angajații din spitale, azile de bătrâni, asistenţă la domiciliu, medicii independenţi, ambulanţierii, pompierii etc trebuie să fi primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.

Măsura și data limită au fost anunțate de președintele Emmanuel Macron în urmă cu două luni. În rândul personalului sanitar, există însă o minoritate care se opune vaccinării. 
Date recente arată că, până pe 7 septembrie, puțin peste 88% din personalul spitalelor şi al centrelor medicalizate de îngrijire a bătrânilor era vaccinat cel puţin cu prima doză. În rândul medicilor, procentul era de 94,6%.

Vaccinarea obligatorie a angajaților din Sănătate face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri pentru combaterea valului patru al pandemiei. A fost, de asemenea, introdus certificatul sanitar COVID-19 pentru accesul în baruri, restaurante, cinematografe, pe stadioane, în numeroase spaţii comerciale sau în mijloacele de transport pe distanţe lungi.

În prezent, aproape 70% din populația eligibilă a primit schema completă de vaccinare în Franța. Pe de altă parte, în mai multe orașe, în weekenduri au loc constant proteste organizate de cei care refuză vaccinarea, potrivit Agerpres.